NAPAD U ŠPANJOLSKOJ

Metkom u glavu ustrijeljen bivši potpredsjednik Europskog parlamenta

09.11.2023 u 17:22

Bionic
Reading

U Madridu je u četvrtak na ulici hicem iz pištolja pogođen 78-godišnji Alex Vidal-Quadras, potpredsjednik Europskog parlamenta od 2004. do 2007., te bivši političar desnih stranaka Narodne stranke i Voxa, izvijestila je španjolska policija

Vidal-Quadras je pogođen metkom u glavu oko 13.30 sati u ulici Nunez de Balboa, u dobrostojećoj četvrti središnjeg Madrida, te je prevezen u bolnicu. Hitna služba je priopćila da je metak probio lice u području usta. Izvan je životne opasnosti.

Policija je javila da provodi istragu te da zasad nije nikoga uhitila. Novinska agencija EFE, pozivajući se na neimenovane izvore iz istrage, izvijestila je da policija traži vozača motora s crnom kacigom koji je vjerojatno pucao iz pištolja Parabellum, poznatog kao Luger, s 9 milimetarskim kalibrom. Prema izvorima iz policije, sve upućuje na to da je napad bio planiran i da ga je izveo profesionalac. Motiv za sada nije poznat.

Bivši političar je ranjen dok je sjedio u svom automobilu i spremao se da krene, što ukazuje da ga je napadač čekao ondje, javila je španjolska javna televizija TVE.

Vidal-Quadras je bio vođa unionističke Narodne stranke u Kataloniji, autonomnoj pokrajini čija vlada teži neovisnosti, a stranku je napustio 2014. zbog neslaganja sa stranačkim vodstvom. Tada je prešao u Vox, novoformiranu desnu stranku koja se također snažno protivi pokušaju odcjepljenja Katalonije.

Nije poznato je li napad na njega povezan s politikom.

Predsjednik oporbene Narodne stranke (Partido Popular) Alberto Nunez-Feijoo zatražio je "hitnu istragu i uhićenje počinitelja". To isto je zatražio i Vox-ov vođa Santiago Abascal, koji je na konferenciji za medije rekao da je Vidal-Quadras izvan životne opasnosti.

Katalonski premijer Pere Aragones mu je preko društvene mreže X, bivšeg Twittera, poželio što brži oporavak.

Događaj se zbio na dan kada su Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) i stranka Zajedno za Kataloniju (JxCAT), bivšeg katalonskog premijera u egzilu Carla Puigdemonta, postigle sporazum o zakonu o amnestiji.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Tim zakonom, koji bi trebao biti izglasan u parlamentu idućih dana, bit će oprošteno organiziranje zabranjenog referenduma o neovisnosti Katalonije iz 2017., čime bi se Puigdemont mogao vratiti iz Belgije.

Tim sporazumom je Sanchez dobio neophodnu podršku stranke JxCAT za formiranje španjolske lijeve vlade idući tjedan. Vox i Narodna stranka žestoko se protive uvođenju tog zakona tvrdeći da bi oprost mogao potaknuti katalonsku vladu na novi pokušaj odcjepljenja.

Napadi vatrenim oružjem na španjolske unionističke političare bili su česti od 1959. do 2011. kada je bila aktivna baskijska separatistička oružana skupina ETA, koja se u međuvremenu raspustila. Stranke koje podržavaju neovisnost Baskije također podržavaju Sancheza u formiranju lijeve koalicijske vlade.

Sanchezovim socijalistima je preostalo još postići samo sporazum s umjerenom Baskijskom nacionalističkom strankom (PNV) da bi imali potrebnu natpolovičnu podršku od 176 zastupnika u parlamentu s 350 mjesta.