metinvest

Pogledajte što sve mogu izdržati skloništa koja proizvodi metalurški div u vlasništvu kontroverznog ukrajinskog oligarha

13.02.2023 u 20:52

Bionic
Reading

Ukrajinsko metalurško poduzeće Metinvest u vlasništvu milijardera Rinata Ahmetova izvijestilo je da je od početka otvorene ruske agresije proizvelo 110 posebnih mobilnih metalnih skloništa za opremanje položaja ukrajinske vojske. Prema Metinvestu, dosad je na bojišnicu poslano 70 prijenosnih skloništa, a posljednja serija namijenjena je braniteljima Bahmuta, grada koji se nalazi u ruskom okruženju. Donosimo više o prijenosnim skloništima koja mogu izdržati paljbu topničkih projektila kalibra 152 milimetra

Metalurški div Metinvest objavio je ovih dana da će nastaviti s proizvodnjom modificiranih mobilnih skloništa sve do kraja rata te da je posljednja serija od 40 zaklona spremna za dopremu na prve crte bojišnice. Metinvest je pak jubilarno 100. sklonište namijenio braniteljima Bahmuta, grada u gotovo potpunom okruženju ruskih snaga.

Ideju o izradi mobilnih skloništa dao je kontroverzni vlasnik Metinvesta Rinat Ahmetov, inače najbogatiji Ukrajinac na svijetu, u čijem su vlasništvu nogometni klub Šahtar iz Donecka i čeličana Azovstalj u Mariupolju. Skloništa se izrađuju u pogonima Metinvest grupe u Krivij Rihu u središnjoj Ukrajini, a dostavljaju se na različita područja bojišnice kako bi zaštitila ukrajinske branitelje od neprijateljske vatre i ojačala rovove.

Prema dostupnim informacijama, Metinvest je dosad poslao skloništa na bojišta oko Avdivke, Pokrovska, Zaporižje i Žitomira, gdje Ukrajinci namjeravaju učvrstiti svoje položaje za slučaj ruskog napada iz obližnje Bjelorusije. Skloništa se predaju ukrajinskoj vojsci koja potom određuje prioritete. Zasad je nepoznato na koji se način dopremaju u visokorizična područja poput grada Bahmuta, u kojem se već tjednima vode bitke za svaku kuću.

Podsjetimo, Bahmut leži na strateški važnoj autocesti i blizu važnih željezničkih poveznica, a rusko zauzimanje tog grada moglo bi dovesti do napada na veće obližnje gradove poput Slovjanska i Kramatorska, stoga je svaka pomoć dobrodošla.

Metinvestova skloništa izrađena su od valovitog čelika debljine dva milimetra i zapravo su modernizirane inačice mobilnih skloništa iz sovjetske ere koje je modificirala ukrajinska vojska uz pomoć domaćih metalurških inženjera. Za izradu jednog skloništa potrebne su dvije tone čelika, a njegova konstrukcija sastavljena je u dijelovima, s time da težina svakog iznosi oko 50 kilograma. Stoga se mogu lako transportirati u kapsulama bez pomoći dizalice i posebne opreme.

Neprobojno za spektar oružja kalibra 152 milimetra

Struktura Metinvestovih skloništa ne samo da štiti vojnike od neprijateljskog topništva, već služi i za zaštitu od kiše, vjetra i mraza. Kako bi osigurali udobnost i sigurnost, stručnjaci tvrtke poboljšali su dizajn, uzimajući u obzir potrebe vojske. Unutrašnjost konstrukcije osmišljena je do najsitnijih detalja pa tako postoje sklopivi kreveti, odvojivi pod, pretinac za pohranu oružja, mjesto za štednjak s posebnim uređajima za sušenje odjeće i obuće te rezervni izlaz s ljestvama u slučaju nužde.

Izvor: Društvene mreže / Autor: DNAIndiaNews

Skloništa se ukapaju 1,5 metara pod zemljom i dodatno se prekrivaju drvenim gredama za pouzdanost. Uz pravilno ukopavanje, Metinvestovi moduli mogu izdržati paljbu iz brojnih oružja kalibra 152 milimetra, temelja ruskih topničkih postrojbi, među kojima su samohodne haubice 2S3 Akacija i 2S19 Msta-S ACS te vučene haubice tipa D-20 i 2A65 Msta-B.

Mobilna skloništa otprije su testirana na brojnim bojišnicama, a prve primjerke je na samom početku ruske agresije dobila ukrajinska 95. zračno-jurišna brigada stacionirana u Žitomiru. Ukrajinski padobranci dodatno su zaštitili svoje položaje betonom visoke čvrstoće, ali i tzv. gabionima, odnosno zaklonima od projektila manjeg kalibra koji se sastoje od žičanog okvira i vreća napunjenih pijeskom, zemljom ili kamenjem.

Za razliku od vreća s pijeskom, gabioni duljine nekoliko stotina metara mogu se postaviti i pripremiti za punjenje pijeskom u nekoliko minuta, a ukrajinsko ministarstvo obrane još je pretprošle godine naručilo 387 takvih kompleta. Inače, jedan komplet gabiona stoji 109 eura.

  • +11
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: Yasuyoshi CHIBA / AFP

Valja reći da Metinvest od prvog dana otvorene ruske agresije sustavno pomaže ukrajinskim braniteljima. Uz skloništa, tvrtka je dosad isporučila nekoliko tisuća kompleta streljiva za posebne namjene, više stotina bespilotnih letjelica i nekoliko desetaka specijalnih sanitetskih vozila.