PET DUŽNOSNICA U SARAJEVU

Metelko-Zgombić: BiH je ostvarila napredak, sada treba pristupne pregovore s EU

04.10.2023 u 11:57

Bionic
Reading

Visoke dužnosnice pet država EU pozvale su u srijedu vlasti u BiH da se ponašaju odgovorno i iskoriste sadašnju priliku kako bi njihova zemlja kroz provedbu reformi stvorila uvjete za donošenje odluke o početku pristupnih pregovora do kraja godine

Izaslanstvo država-članica Vijeća za opće poslove Europske unije u BiH je doputovalo na inicijativu Andreje Metelko-Zgombić, državne tajnice u hrvatskom Ministarstvu vanjskih i europskih poslova a u njegovu su sastavu bile Irena Dimitrova, doministrica vanjskih poslova Bugarske, Judit Varga, čelnica odbora za vanjske poslove parlamenta Mađarske, Karolina Rudzinska, državna podtajnica u uredu premijera Poljske te Daniela Gitman, državna tajnica u rumunjskom Ministarstvu vanjskih poslova.

Posjet dužnosnica koje imaju ključnu ulogu u pripremama šefova država ili vlada za odlučivanje u Vijeću EU uslijedio je u razdoblju u kojemu se očekuje da BiH ubrzano donese reformske zakone koji bi omogućili otvaranje pregovora o pristupanju Europskoj uniji nakon što je ta zemlja potkraj 2022. godine dobila status kandidata.

U parlamentu BiH do sada je usvojeno pet takvih zakona, no taj je proces sada blokiran jer vlasti Republike Srpske sve uvjetuju donošenjem novog zakona o Ustavnom sudu i odlasku stranih sudaca iz njegova sastava a taj ultimatum odbijaju prihvatiti stranke bošnjačko-građanskog bloka unutar vladajuće koalicije.

Nakon odvojenih sastanka s predsjedateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto i ministrom vanjskih poslova Elmedinom Konakovićem te članovima odbora za europske integracije državnog parlamenta, Metelko-Zgombić je novinarima kazala kako Hrvatska zajedno ostaje snažnim zagovornikom europske perspektive BiH.

"Došle smo kako bi pružile punu potporu BiH na putu ka EU znajući koliko je važna ova jesen jer Europska komisija dovršava izvješće o napretku zemalja kandidata", kazala je hrvatska državna tajnica.

Ocijenila je kako je BiH za devet mjeseci napravila veliki napredak iako je to bio veliki izazov za zemlju nakon izbora u listopadu 2022.

Kazala je kako je ohrabrujuće usvajanje pet reformskih zakona, a posebice onoga o Sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV) jer to jača integritet pravosuđa. Podsjetila je kako je Hrvaska zajedno s još šest članica EU posebnim pismom Josepu Borellu izrazila potporu BiH i snažno se založila da BiH već u prosincu ove godine dobije odluku Vijeća EU o otvaranju pregovora.

"To bi bila snažna potpora reformama koje BiH provodi", kazala je Metelko-Zgombić.

Sličnu je poruku poslala i Daniela Gitman iz Rumunjske kazavši kako i njena zemlja želi vidjeti što brži napredak BiH te se također nada odluci o otvaranju pregovora do kraja prosinca.

Istaknula je kako EU, u svjetlu brutalne ruske agresije na Ukrajinu, treba jedinstveni i snažni odgovor na taj izazov a proširenje je jedan od ključnih elemenata te strategije.

Osim s bosanskohercegovačkim dužnosnicima članice izaslanstva tijekom dana sastale su se iza zatvorenih vrata i s visokim predstavnikom za BiH Christianom Schmidtom te sa šefom Delegacije EU u BiH Johannom Sattlerom.

Ministar vanjskih poslova BiH Konaković ranije tijekom dana kazao je kako smatra važnim inicijativu da se njegovoj zemlji što prije odobri početak pregovora o članstvu istaknuvši kako bi to bio najbolji odgovor za blokade europskog puta kakve nameće Rusija.