SUMMIT U ISTANBULU

Merkel i Grabar Kitarović složne: Humanitarna pomoć ne funkcionira

23.05.2016 u 15:42

Bionic
Reading

Kancelarka Angela Merkel ocijenila je u ponedjeljak u Istanbulu da sustav isporuke humanitarne pomoći ne funkcionira te je pozvala da se osigura da pomoć stigne brzo i efikasno do onih kojima je ona potrebna u vremenu krize, a hrvatska predsjednica Kolinda Grabar kitarović uputila je apel cijeloj međunarodnoj zajednici da 'možemo i moramo više'

'Danas još uvijek nemamo sustav humanitarne pomoći koji funkcionira', kazala je ona na UN-ovu summitu posvećenom humanitarnoj pomoći. 'Vrlo često se preuzimaju obveze, no novac ne stiže do onih kojima je najpotrebniji', dodala je Merkel.

Njemačka kancelarka također je osudila kršenja ratnih zakona koje se događa u zonama sukoba. 'U Siriji i drugdje bombardirane su bolnice i medicinski centri, ljudi gube živote', upozorila je njemačka kancelarka. UN-ove agencije i njihovi partneri ove godine trebaju barem 20 milijardi dolara, no samo je dio tog novca do sada prikupljen.

I hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sudjeluje na UN-ovom summitu posvećen humanitarnoj krizi koji je okupio oko 6.000 sudionika iz 180 zemalja svijeta, a obraćajući se predsjednicima država i vlada na Plenarnom zasjedanju Svjetskog humanitarnog sastanka izrazila je uvjerenje kako će se današnjim sastankom zaustaviti daljnje slabljenje čovječnosti te dati poticaj njezinom daljnjem razvoju.

Kazala je, kako javlja HTV, kako smo u svijetu kojeg muče sukobi, siromaštvo, bolest i patnja došli do točke na kojoj su naša ravnodušnost i nesposobnost djelovati stvorile okruženje u kojem je naša sigurnost, ali prije svega, naša čovječnost svakog dana stavljena na kušnju terorizmom, ekstremizmom i prirodnim katastrofama.

Kako bismo odgovorili na potrebe čovječanstva potrebna nam je međunarodna solidarnost, kazala je hrvatska Predsjednica i dodala kako bez obzira koliko je važna, sâma humanitarna pomoć nije dovoljna. Ne možemo sebično živjeti u izolaciji i zaboraviti ono što se događa oko nas. Čvrsto vjerujem kako moramo biti još predaniji prevenciji, razrješenju sukoba i izgradnji mira, kazala je.

Podsjetila je kako je Hrvatska u samo dvadeset i pet godina od zemlje primateljice humanitarne pomoći i misija UN-a postala zemlja pružateljica. Osjećamo se obveznim podijeliti svoje iskustvo iz razdoblja nakon sukoba i djelatno umanjiti ljudsku patnju, kazala je Predsjednica. Na kraju obraćanja, Predsjednica Republike uputila je apel cijeloj međunarodnoj zajednici: Mi možemo i moramo više. Zaboravili smo da čovječnost počinje s poštovanjem pojedinca, kazala je Predsjednica.

Neposredno prije otvaranja Svjetskog humanitarnog sastanka na vrhu, hrvatska Predsjednica sudjelovala je na zatvorenom sastanku predsjednika država i vlada na kojem je, izrazivši uvjerenje u potrebu ulaganja u prevenciju, razrješenje sukoba i izgradnju mira, poseban naglasak stavila na potrebu rješavanja uzroka sukoba te na potrebu za snažnim vodstvom, solidarnošću i predanošću hrabroj promjeni.