OCJENA 105 DIREKTORA

Menadžeri nezadovoljni: Hrvatska na samom dnu!

07.08.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Hrvatska je jedina zemlja Srednje i Istočne Europe u kojoj čak 90 posto menadžera aktualnu gospodarsku situaciju u zemlji ocjenjuje lošom. Njih 10 posto smatra je zadovoljavajućom, a nijedan dobrom, stoji u istraživanju koje su Njemačke vanjskotrgovinske komore (AHK) provele u 16 zemalja Srednje i Istočne Europe u 2014. godini

Hrvatska se nalazi na samom začelju kada je u pitanju stanje i očekivanja vezana za industriju u kojoj djeluju ispitani menadžeri, zatim po nezadovoljstvu poreznim sustavom, a zajedno sa Slovenijom drži samo dno ljestvice i po poreznom opterećenju te po nezadovoljstvu troškovima rada. Negativne je ocjene dobila i za predvidivosti ekonomske politike, za urednosti u plaćanju, fleksibilnosti zapošljavanja, javnu administraciju te za procjene poslovanja tvrtke za ovu godini u usporedbi s prošlogodišnjim rezultatima.

Ono čime su menadžeri u Hrvatskoj zadovoljni jest profesionalna osposobljenost i dostupnost stručnog kadra, a solidne ocjene Hrvatska je dobila i za infrastrukturu te kvalitetu i raspoloživost lokalnih dobavljača. Ono što upada u oči je to da je Hrvatska iznadprosječno ocijenjena po pitanju borbe protiv korupcije i kriminala.

Srednja i Istočna Europa važne za njemačko gospodarstvo

Srednja i Istočna Europa imaju vrlo važnu ulogu za njemačko gospodarstvo. Gotovo deset posto svih njemačkih izravnih ulaganja u inozemstvu usmjereno je na Srednju i Istočnu Europu. S druge strane, njemačka ulaganja u Srednjoj i Istočnoj Europi stvorila su stotine tisuća radnih mjesta u pojedinim zemljama te u velikoj mjeri doprinose izvozu tih zemalja i gospodarskom rastu.


Najbolje rezultate imaju baltičke zemlje, Poljska i Češka. Poljska je ponovno proglašena najprivlačnijom zemljom, Češka je na drugom mjestu, a Estonija drži treće mjesto po izboru menadžera.

Ovo zajedničko gospodarsko istraživanje među njemačkim ulagačima i tvrtkama u regiji daje dobar uvid u gospodarske i investicijske prilike u regiji. Cilj mu je pružiti nepristrane, pouzdane, usporedive i aktualne informacije o tim tržištima koje su dobivene ispitivanjem menadžera međunarodnih tvrtki koje posluju u tim zemljama.

U istraživanju je sudjelovalo ukupno 1.435 menadžera, konkretno njih 105 iz Hrvatske. Kao rezultat, ova studija na jedinstven način predstavlja procjene gospodarske situacije i poslovnih očekivanja te uvjeta na lokaciji poslovanja, mišljenja i dojmove njemačkih ulagača u cijeloj regiji.