POSJET KURILSKOM OTOČJU

Medvedev sam odlučuje kamo će putovati

30.09.2010 u 18:42

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev sam odlučuje kamo će putovati na području Ruske Federacije, a bilo kakvi 'savjeti' izvana o tome neumjesni su i neprihvatljivi, izjavio je u petak službeni predstavnik ruskog ministarstva vanjskih poslova komentirajući pozive Tokija da Medvedev ne posjeti Kurilsko otočje

'Ruski predsjednik samostalno odlučuje o rutama putovanja u svojoj zemlji, a bilo kakvi 'savjeti' izvana o tome neumjesni su i neprihvatljivi', rekao je Nesterenko, a objavljeno je na internetskoj stranici ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Medvedev je u srijedu izjavio kako će uskoro nastojati posjetiti Kurilsko otočje, predmet teritorijalnih razmirica s Japancima od Drugoga svjetskog rata. To bi bio prvi posjet tom otočju nekoga ruskog predsjednika od 1945. No taj plan ne sviđa se Japanu koji je od ruskoga predsjednika zatražio da odustane od tog posjeta.

Moskva i Tokio dugo se godina spore zbog četiriju otoka u Kurilskom arhipelagu. Japanci ga nazivaju Sjevernim teritorijima, a 1945. otočje su pripojili Sovjeti. Zbog toga dvije zemlje već 65 godina nisu potpisale mirovni sporazum.

'Smatramo potrebnim ponovno izjaviti da su ti otoci teritorij Ruske Federacije', istaknuo je Nesterenko na briefingu za novinare. Također je rekao da bi Japan trebao 'izbjeći ponavljanje bezizlaznih pozicija' u izjavama o otocima.