PAPA DONOSI ODLUKU

Međugorje čeka status marijanskog svetišta

Bionic
Reading

Nakon tri godine, Međunarodno istražno povjerenstvo za Međugorje zaključilo je rad, a izvještaj će predati Kongregaciji za nauk vjere, koja će potom izvijestiti papu Franu, a tek tada i čitav katolički svijet. Ovu vijest s nestrpljenjem očekuju u župi u kojoj se u lipnju 1981. godine Blažena Djevica Marija navodno ukazala pred šestero vidjelaca, najprije redovito na Podbrdu, a poslije u različitim terminima i mjestima, javlja Slobodna Dalmacija

Međugorje je u međuvremenu postalo jedno od značajnijih katoličkih hodočasničkih punktova u ovom dijelu Europe, s posjetom od milijun vjernika godišnje sa svih strana svijeta. Jedno priznaju i najžešći zagovaratelji ukazanja – vatikansko priznanje vjerodostojnosti čudesnih događaja sigurno neće biti na dnevnom redu sve dok se ukazanja nastavljaju, piše Slobodna Dalmacija

Kad bi se to dogodilo, Međugorje bi postalo 'megasvetište' poput Lourdesa, Fatime i Guadalupe, a broj katolika koji ondje dolaze rapidno bi se povećao.

S druge strane, međugorska događanja imaju jaku oporbu u mjesnim, mostarskim biskupima, najprije pokojnom msgr. Pavlu Žaniću, koji je bio ordinarij u vrijeme početka fenomena, a zatim i njegovu nasljedniku.

Oni sumnjaju u Gospine poruke u kojima je 'govorila' protiv biskupa, što je teološki paradoksalno i jedan od jakih dokaza neautentičnosti, kao i brojka od 40 tisuća javljanja u tridesetak godina. Zbog negativnog mišljenja mjesnog ordinarija, do danas nisu odobrena službena hodočašća u Međugorje, iako s hodočasnicima dolaze i svećenici, pa čak i kardinali.

Međutim, nitko ne spori vjersku obnovu koja se događa u malom mjestu u hercegovačkom kamenjaru – na tisuće svjedočanstava o obraćenjima i povratku vjeri, posebno kroz sakramente ispovijedi i pričesti, te neprestano postojanje 'fame', odnosno glasa o posvećenosti tog mjesta. Zanimljivo je i kako nebrojena medicinska istraživanja i crkvena ispitivanja nad vidiocima nisu donijela traga o mogućoj prijevari.

Više o ovoj temi možete pročitati ovdje