DVIJE GODINE BEZ STAŽA

Medicinska sestra i fizioterapeut, a može raditi samo kao konobarica

07.12.2012 u 19:07

Bionic
Reading

Mlada Osječanka Ema Ban samo je jedna od više stotina fizioterapeuta, radnih terapeuta, medicinskih sestara, inženjera medicinsko-laboratorijske dijagnostike i radioloških tehničara koji će se 14. prosinca pridružiti prosvjednom skupu, koji pod nazivom 'S poteškoćama se možemo nositi, s nepravdom ne!!!' u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku organiziraju roditelji djece s posebnim potrebama

OSTOJIĆ DAO NADU ZA RASPISIVANJE STAŽA U SIJEČNJU

Osim doktora medicine, koji su dobili zeleno svjetlo HZZO-a za plaćeni pripravnički staž, stažiranje će se do kraja godine osigurati tek za doktore dentalne medicine, magistre farmacije i magistre medicinske biokemije. Ostale zdravstvene struke koje i po dvije godine čekaju na stažiranje, ostat će ove godine kratkih rukava. Ministar sada najavljuje kako bi se eventualni natječaj mogao raspisati u siječnju 2013, ali isključivo za medicinske sestre i fizioterapeute. No mladi medicinari poručuju da, ako u proračunu nema novca, neka Hrvatska ukine obvezu stažiranja prema uzoru na države EU-a. Ministarstvo zdravlja takvu ideju odbija jer napominje kako, za razliku od zapadnih zemlja EU-a, hrvatski obrazovni sustav za ova zanimanja tijekom školovanja nema dovoljno prakse i staž je prije početka rada s pacijentima obvezan.

Riječ je o nastavku javnog prosvjeda mladih hrvatskih medicinara koji se bez obaveznog staža i državnog ispita ne mogu zaposliti u struci. Naime, na prošlotjednom sastanku s prosvjednicima ministar zdravlja Rajko Ostojić rekao je kako zbog manjka novca u državnoj blagajni natječaj za pripravnički staž ipak neće biti raspisan do kraja ove godine. Kako su fizioterapeuti i medicinske sestre nužni upravo u svakodnevnom životu djece s posebnim potrebama, roditelji ove djece pozvali su ove mlade medicinare bez staža da im se pridruže.

Ema na odrađivanje staža čeka već dvije godine, pa iako je završila srednju školu za medicinsku sestru te je nakon toga na veleučilištu u Vukovaru završila studij za fizioterapeuta, ona danas ne može raditi ni s jednim od ta dva u Hrvatskoj navodno deficitarna zanimanja.

'Posljednji natječaj za stažiranje raspisan je lani u studenome i tada sam se prijavila, ali kako je pri dobivanju staža važan datum diplomiranja, staž je tada odobren ljudima koji su diplomirali prije mene. Tada sam bila prva ispod crte, što je značilo da ću pri sljedećem raspisivanju natječaja biti prva za dobivanje pripravničkog staža. Samo što taj novi natječaj nikada nije raspisan. Tako će 15. prosinca biti dvije godine da čekam staž. Bez staža me nitko ne smije zaposliti, a volontirati mogu samo na način da si sama platim doprinose, što znači kako bih još ja morala platiti da uopće smijem odraditi staž', priča Ema za Glas Slavonije.

Nevjerojatno je da fizioterapeuti ne mogu volontirati ni prema Mrsićevom programu jer njihova struka ne ulazi u ovaj program. Još je veći apsurd što Ema sada ne može raditi ni sa svojom srednjom školom kao medicinska sestra.

'U radnu knjižicu imam upisano i ovo drugo zanimanje, koje je višeg ranga od medicinske sestre i na Zavodu za zapošljavanje ne daju da se ide stažirati za niže zanimanje. Tako imam dva zanimanja, a ne mogu raditi ni s jednim. Danas mi je krivo što sam se školovala za fizioterapeuta i, da mogu natrag, upisala bih nešto izvan medicine. Što bih sada, trebala ići raditi kao konobarica? Jedino rješenje sada vidim u odlasku u Njemačku, gdje je nekoliko kolega uz polaganje njemačkog državnog ispita bez problema dobilo posao u struci', kaže 23-godišnja Ema.