GLAS NARODA

MAXtv Prva liga je srednja donja europska klasa

24.04.2012 u 13:24

Bionic
Reading

Zanimljivu raspravu, u koju se uključio velik broj korisnika domaćeg nogometnog communityja tribina.hr, potakao je članak pod naslovom ' MAXtv Prva liga - srednji europski prosjek?' poznatog TV komentatora Ivana Blažička

Korisnik communityja tribina.hr pod nadimkom 'Llorente' tako se raspisao o položaju MAXtv Prve lige. Tako je između ostaloga napisao kako naša liga spada u zlatnu sredinu.

'Srednju klasu liga (u koju upada i HNL) ja bih podijelio u dvije grupe po financijskim mogučnostima cijelokupnih liga a ne samo pojedinih klubova, u zagradama ranking na Uefinoj ljestvici:
1. grupa Švicarska (14.), Austria (15.), Izrael (17.), Škotska (18.), Češka (19.), Poljska (20.), Rumunjska (22.)
2. grupa Cipar (16.), HRVATSKA (21.), Bjelorusija (23.), Švedska (24.), Slovačka (25.), Norveška (26.), Srbija (27.), Bugarska (28.), Mađarska (29.)', napisao je 'Llorente'.

Korisnik 'Van_Persie' poigrao se s usporedbom nogometnih liga Hrvatske i Poljske tzv. po kvaliteti srednje europske lige.

'Uzmimo primjer Poljske Ekstraklase. Oni imaju trenutno tri respektabilne momčadi. Lech, Legia i Wisla Krakow. Na toj istoj razini mogu odigrati klubovi poput Slaska, Rucha, Polonije... Dinamo se muči da bi prezimio u Europi, Hajduk da bi uopće ušao u skupine Europske lige. Podsjetit ću da je prošle sezone Lech prezimio u Europi, a da su to ove sezone ponovili Legia i Wisla.'

Što je tribina.hr

Uključite se i vi u raspravu - registrirajte se na Tribina.hr, informirajte se o vlastitoj reputaciji i sudjelujte u stvaranju sadržaja novog domaćeg nogometnog communityja!

Jedan od aktivnijih na tribini.hr 'Mac316' dotaknuo se igara hrvatskih klubova u Europi.
'Dakle, bez ulaženja u previše statistike, naši klubovi mogu eliminirati maltežane, Andorce, Albance, Makedonce, čak i Slovence, ali sa svakim, ali baš svakim imalo ozbiljnijim protivnikom doživljavali smo ispadanja. Pa kako takva liga onda može biti smatrana i srednjim prosjekom?', pita se 'Mac316'.

Vrlo zanimljivu analizu napisao je i korisnik 'Partwish' koji se poigrao tezom kako bi naši najjači klubovi prošli u ligama petice:

'E sada, kako bi Dinamo i Hajduk prolazili u ligama petice? Isto kao Dinamo u LP. Možda bi koju tekmu i odigrali dobro, ali kada bi krenuo ubitačan tempo koji krasi lige petica naši nakon dva tjedna tempa subota-srijeda više ne bi mogli stajati na terenu.'

Korisnik 'Duje_kh' objasnio je u nekoliko rečenica zašto smo tako nisko.

'Jasno je da je jačanje nečijeg utjecaja, bez bilo kakvih posljedica, dovelo do toga da smo dvije godine bili 27. (dvadeset i sedmi) u Europi. Ne računajući San Marino, Andoru i slične, da se zamislimo. Sramota je za zemlju koja je izašla iz rata da je upropastila 13. mjesto 1999. godine sa 27. mjestom 2009. godine. Dok nam se budu događali Shelborni, Debreceni, Sherifi, znat ćemo gdje nam je mjesto. Upravo tamo, na 21. mjestu u 2012. godini.'

Korisnik 'Bellebelle' uključio je i svoje emocije ili ukratko obuzela ga je nostalgija.

'Onda se prisjetim, iako više kroz maglu i priču drugih, kakva je Rijeka bila momčad u to doba. Na stranu što Dinamo nije pobijedio na Kantridi 29 godina (1974-1993), mi smo tada(1980.) igrali četvrtfinale Kupa kupova s Juventusom(0:0,0:2), a 1985. u Kupu Uefa nakon gaženja Valladolida igrali s Real Madridom i doslovno ga pregazili na Kantridi 3:1.U uzvratu je do 65 minute bilo 0:0, a onda na scenu stupa belgijski sudac- nepostojeći penal i tri crvena kartona za konačnih 3:0. Butragueno i ekipa te godine osvajaju Kup Uefa.