matteo messina denaro

Tko je mafijaški superboss čije uhićenje slavi cijela Italija? Primao je kemoterapiju u privatnoj klinici, tamo ga je zaskočilo stotinu karabinjera

16.01.2023 u 16:15

Bionic
Reading

Talijani slave današnje uhićenje Mattea Messine Denara, šefa sicilijanske mafije Cosa Nostra, uhićenog danas u Palermu nakon 30 godina bijega. Njegovo uhićenje pozdravila je i premijerka Giorgia Meloni, proglašavajući 'veliku pobjedu države' nad mafijom. Najtraženiji mafijaški boss ranije je osuđen na doživotni zatvor zbog povezanosti s ubojstvom uglednih antimafijaških tužitelja Giovannija Falconea i Paola Borsellina 1992. godine, ali i niza drugih zločina

Messina Denaro uhićen je u privatnoj klinici u Palermu, rekao je zapovjednik karabinjera Pasquale Angelosanto agenciji AGI. Prema informacijama BBC-ja, mafijaš se liječio od raka, a u njegovu uhićenju u jednoj privatnoj klinici sudjelovalo je više od stotinu pripadnika oružanih snaga. Navodno je posjećivao kliniku pod lažnim imenom radi kemoterapije.

Talijanski mediji izvijestili su da je Messina Denaro zarobljen nešto prije 10 sati te je odveden na tajnu lokaciju.

Snimka koju prenose talijanski mediji prikazuje ljude kako stoje na ulici i plješću talijanskoj policiji dok odvode Messinu Denara.

Među zločine za koje je osuđen su smrtonosni bombaški napadi 1993. u Milanu, Firenci i Rimu, kao i otmica, mučenje i ubojstvo 11-godišnjeg sina mafijaša koji je postao državni svjedok. Messina Denaro svojedobno se pohvalio time da može 'napuniti groblje' svojim žrtvama. Ima dva nadimka: Diabolik, po neuhvatljivom stripovskom junaku lopovu, kao i 'U siccu' (mršavi).

Upravljao je Cosa Nostrom nadgledajući reketiranje, ilegalno odlaganje otpada, pranje novca i trgovinu drogom. Navodno je bio štićenik Totòa Riine, vođe klana Corleone, koji je uhićen 1993. nakon 23 godine bijega. Smatra se da je Messina Denaro posljednji 'čuvar tajne' Cosa Nostre te da posjeduje sve podatke i imena umiješanih u nekoliko najistaknutijih zločina mafije, uključujući bombaške napade u kojima su ubijeni suci Falcone i Borsellino.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Iako je Messina Denaro bio u bijegu od 1993., smatralo se da je još uvijek izdavao naredbe svojim podređenima s raznih tajnih lokacija. Tijekom desetljeća talijanski su mu istražitelji često bili blizu, a čak je uhićena njegova sestra Patrizia te nekoliko drugih suradnika. Policija je okončala i nekoliko 'poslova' povezanih s Messinom Denarom, čineći ga sve izoliranijim.

U konačnici se policija morala osloniti na digitalne fotografije kako bi rekonstruirala njegov izgled u desetljećima nakon što je pobjegao. Snimka njegova glasa objavljena je tek 2021., a iste godine navijač Formule 1 iz Liverpoola uhićen je u restoranu u Nizozemskoj nakon što su ga zamijenili s Messinom Denarom.

  • +14
Matteo Messina Denaro Izvor: Profimedia / Autor: - / LaPresse / Profimedia

Talijani su jutros, nakon vijesti o uhićenju najvećeg mafijaškog bossa, bili prikovani za ekrane. On je godinama bio simbol nesposobnosti države da dopre do viših ešalona mafije, a njegov pad znak je nade da se mafija može iskorijeniti čak i u južnim dijelovima zemlje, u kojima se država percipira odsutnom i neučinkovitom.

Međutim zbog činjenice da je uhićen u klinici na kojoj se liječio od raka neki kažu da mu je 'sat otkucao' zato što je netko u svijetu kriminala odlučio da više nije koristan.