HRVATSKA PERJANICA

Masovni turizam pokvario dojam najbolje turističke sezone

18.10.2017 u 17:12

Bionic
Reading

Hrvatski turizam i po poslovnim i po fizičkim pokazateljima ove je godine ostvario dosad najbolje rezultate, no pokazali su se i određeni problemi i nedostatci, primjerice s kadrovima te preopterećenom infrastrukturom u ljetnoj 'špici' sezone zbog masovnog turizma, zaključilo je u srijedu Turističko poslovno vijeće Hrvatske gospodarske komore (TPV HGK)

"Nema sumnje da će ova turistička godina po svemu biti jedna od najboljih do sada u Hrvatskoj, pri čemu nisu samo rasli pokazatelji dolazaka i noćenja te prihoda, već i kvaliteta, broj događanja i raznih manifestacija, kao i investicije u kampove i hotele", rekao je predsjednik tog vijeća Franco Palma.

  • +80
Ljeto na plažama diljem Hrvatske Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz

No, dodao je, ove su se godine pojavili i neki problemi koji dosad nisu bilo tako očiti. Velik su problem ponajprije bili kadrovi i kako ih pronaći i osigurati za cijelu sezonu, u čemu su sve velike hotelske kuće i drugi u turizmu snalazili 'kako je tko mogao', a već se zna da će to biti problem i iduće godine, za koju se također najavljuje da će biti dobra i slična ovoj, istaknuo je Palma.

"Zbog masovnosti turizma u ljetnoj špici, ove smo se godini susreli i s problemima s infrastrukturom i njezinom preopterećenosti, uključujući i vodne, sustave kanalizacije, energetiku i drugo, kao i iznimno velikim požarima i poplavama, koje su pogotovo utjecale na rezultate rujna. Pokazala se tako opet 'uobičajena' ovisnost turizma o vremenskim neprilikama i nepogodama, pogotovo u kampovima, koji su unatoč tome ostvarili bolje rezultate nego do sada", poručio je Palma.

Upozoreno je i na mnoge druge manjkavosti te nedostatnu zakonsku regulativu koja, kako su rekli neki članovi Vijeća, "nikako da se riješi", od stope PDV-a, preko turističkog zemljišta i pomorskog dobra do definiranja poticaja za radnike i sl. 

"Te i druge probleme treba što prije riješiti jer su ograničavajući za daljnji rast i razvoj turizma u Hrvatskoj te ćemo stoga te zaključke uputiti Ministarstvu turizma i Vladi u očekivanju da se bar nešto i riješi", rekao je Palama.

U Turističkome poslovnom vijeću HGK nadaju se da će to biti i teme o kojima će se raspravljati i tražiti rješenja i u sklopu Dana hrvatskog turizma idućeg tjedna u Malom Lošinju. 

"Bilo bi šteta da se problemi ne rješavaju, pogotovo što je situacija na tržištu kapitala i za investicije sada izrazito povoljna i Hrvatska bi to trebala iskoristiti", zaključio je Palma.