TKO TU KOGA ZASTUPA I ZAŠTO?

Marko Vojković počasni je konzul Šri Lanke

26.03.2012 u 07:00

Bionic
Reading

'Funkciju počasnog konzula mogu obavljati samo ugledni građani, a njihove aktivnosti se primarno temelje na unapređivanju gospodarske suradnje, promicanju vanjskotrgovinske razmjene, kulturne suradnje', ističu u MVEP-u. Među 68 uglednika, koji obavljaju tu funkciju u RH, našlo se i ime vlasnika tvrtke Emporion, Marka Vojkovića, inače počasnog konzula Šri Lanke, kojeg se povezuje s predsjednikom Ivom Josipovićem u 'aferi ZAMP', ali i Ivana Komaka, počasnog konzula Slovačke, bivšeg direktora pivovare Osijek osumnjičenog za zloupotrebu položaja i ovlasti te za pranje novca

Svaka država slobodna je odlučiti o tome hoće li imenovati ili primati počasne konzularne dužnosnike. U Republici Hrvatskoj 68 uglednika obavlja tu funkciju za strane države. Radi se o osobama koje su izabrane i imenovane za obavljanje konzularnih funkcija, ali im to nije osnovna i isključiva djelatnost, nego konzularne dužnosti obavljaju pored svoje redovite profesije.

Od zvučnijih imena tu su Emil Tedeschi, predsjednik Uprave i većinski vlasnik Atlantic grupe kao počasni konzul Irske; predsjednik Nadzornog odbora INA-e Davor Štern, počasni generalni konzul Republike Filipini, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša, koji je počasni konzul Mongolije; zatim financijska šefica kampanje bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, Štefanija Balog, kao počasna konzulica sultanata Omana, te Tonći Peović, direktor Zračne luke Zagreb, kao počasni konzul Kraljevine Norveške. Među njima je i zaboravljeni gradonačelnik Zagreba Branko Mikša, počasni konzul Južne Afrike..

Vrlo je zanimljivo kako se na listi uglednika još uvijek nalazi i ime bivšeg direktora pivovare Osijek Ivana Komakaosumnjičenog za zloupotrebu položaja i ovlasti i za pranje novca koji optuženičku klupu dijeli s ostalim članovima svoje obitelji: suprugom, sinom i kćerkom. Tportal još uvijek čeka odgovor Veleposlanstva Slovačke je li u međuvremenu ipak opozvala svog počasnog konzula u Osijeku, koji tu funkciju obavlja od 2010. godine, a da pritom možda nije obavijestila Ministarstvo vanjskih i europskih poslova o njegovoj smjeni.

Među počasnim konzulima u Republici Hrvatskoj našlo se i ime Marka Vojkovića koji u posljednje vrijeme puni medijske stupce zbog 'afere ZAMP' u kojoj ga se povezuje s predsjednikom Ivom Josipovićem, kojeg se u javnosti sumnjiči da je pogodovao prijatelju i omogućio mu unosan posao jer je njegova je tvrtka Emporion sklopila posao sa ZAMP-om, koji je aktivan i danas, a za koji nikada nije raspisan javni natječaj. Vojković je od 2010. počasni konzul Šri Lanke.

Valja napomenuti kako zbog suženih ovlasti počasni konzul nema diplomatski imunitet, a niti ovlasti kakve imaju karijerni konzuli i konzuli po zvanju. Počasni konzuli sukladno tome ne obavljaju upravno-pravne poslove (npr. izdavanje viza), već se njihove aktivnosti primarno temelje na unapređivanju gospodarsko-političkih odnosa Hrvatske i zemlje koju predstavljaju, a u iznimnim situacijama pružaju pomoć državljanima države čiji su počasni konzuli.

Inače, osobu koja bi obavljala posao počasnog konzula predlaže veleposlanik akreditiran na području države u kojoj bi djelovao dotični počasni konzul, a u konačnici ih postavlja i opoziva šef države.

Želite li znati koji ugledni hrvatski građani nose dužnost počasnog konzula, pogledajte ovdje: