VITA JELA

Markačev nevidljivi dim za Tuđmana

18.01.2014 u 19:22

Bionic
Reading

Markačev nevidljivi dim za Tuđmana

Iz Vlaka slobode vidio sam mali dim u Gruborima. Bio sam ljut jer je bila zapovijed da nema nikakve aktivnosti. Bojao sam se da predsjednik Tuđman ne vidi dim i da nas zbog toga ne bi prozvao – posvjedočio je pred sudom general Mladen Markač, ratni zapovjednik specijalne policije čiji se pripadnici terete za zločin u Gruborima gdje je ubijeno šestoro civila srpske nacionalnosti.

Markač sudu nije otkrio neke nove detalje o počinjenom zločinu, za koji ga, kako je rekao, sve do 2001. nitko nije ni pitao. Ali je implicitno ipak mnogo rekao. Nekadašnji prvi čovjek specijalne policije ni jednom rječju nije spomenuo žrtve, još manje izrazio žaljenje zbog njihove likvidacije. Ali je spominjao medije za koje tvrdi da su cijeli slučaj 'zakuhali' i srdačno se pozdravio s optuženim specijalcima.

General kaže da se bojao Tuđmanova prozivke ako vidi dim, nije strepio da bi šef države bjesnio zbog zločina. Na koncu, ako je u trenutku prolaska Vlaka slobode, kojim se državno vodstvo nakon Oluje provezlo od Zagreba do Splita, policija rigorozno nadzirala cijelo područje tako da se ni jedan dim nije smio vidjeti, zašto oslobođeni teritorij nisu mogli držati pod kontrolom prije i nakon toga. Dimovi zapaljenih objekata tjednima su se dizali pod nebo, a da to nikoga iz tadašnje državne vlasti nije brinulo, još manje da bi takve aktivnosti bile zabranjene.