ŽENA KOJA ZASLUŽUJE NAGRADU

Marija Slišković predložena za Zagrepčanku godine

01.02.2013 u 16:23

Bionic
Reading

Odbor Gradske skupštine za javna priznanja na današnjoj je sjednici jednoglasno predložio zagrebačkoj Gradskoj skupštini da Nagradu Zagrepčanka godine dobije Marija Slišković, predsjednica udruge Žene u Domovinskom ratu.

Na natječaj raspisan 5. prosinca prošle godine pristiglo je sedam prijedloga, a predsjednik Odbora i predsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić kazao je kako je Odbor jednoglasno predložio Mariju Slišković koja je pružila iznimnu potporu ženama u razotkrivanju prešućenoga ratnog zločina silovanja žena u Domovinskom ratu i omogućila im da nakon dvadeset godina šutnje o proživljenim torturama javno progovore.

‘Javnost ih je poduprla i institucionalno su osigurani preduvjeti da im se prizna status žrtve i da se pokrenu procesi protiv počinitelja zločina. Zahvaljujući velikom zalaganju Marije Slišković, Hrvatska će uskoro prva imati zakonski okvir za stjecanje statusa žrtve ratnog zločina silovanja i prava na materijalnu naknadu za proživljene traume i ratna stradanja’, istaknuo je Bernardić čitajući obrazloženje.

Marija Slišković je od devedesetih aktivna sudionica mirovnih inicijativa, potpore obrani, prognanima, djeci poginulih. Pokrenula je projekt ‘Žene u Domovinskom ratu’ kojim prikuplja svjedočanstva žena o proživljenim ratnim danima i njihovu doprinosu obrani. Urednica je sedam knjiga svjedočanstava žena. Prikupila je i izdala iskaze silovanih žena u knjizi ‘Sunčica’.

Visina novčanog iznosa Nagrade Zagrepčanka godine je 50 tisuća kuna.

Odbor je jednoglasno donio i zaključak o raspisivanju javnog natječaja za podnošenje prijedloga za dodjelu ‘Nagrade Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost’. Natječaj će biti objavljen 2. ožujka u ‘Večernjem listu’ i ‘Jutarnjem listu’ a bit će otvoren do 30. travnja. Obavijest o raspisanom javnom natječaju objavit će se na web stranici Grada Zagreba i uputiti svim osnovnim i srednjim školama u Zagrebu.

‘Nagrada Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost’ dodjeljuje se učenicima od 5. do 8. razreda osnovnih škola te od 1. do 4. razreda srednjih škola u Zagrebu koji su svojim djelovanjem znatno pridonijeli afirmaciji ljudskih prava, toleranciji i međusobnom poštovanju, a posebno suzbijanju nasilja među mladima.


Bernardić je istaknuo da je Luka Ritz simbol borbe protiv nasilja u gradu Zagrebu, simbol borbe protiv nasilja među mladima. Posebno je fasciniran ulogom Lukinih roditelja, obitelji Ritz, koja je, ističe, svoju životnu tragediju shvatila kao osobnu motivaciju i poticaj za borbu protiv nasilja među mladima. Ustvrdio je da se ta građanska svijest treba razvijati tijekom cijele godine, a ne samo kad se dodjeljuje nagrada, ali i da nam ona svake godine služi kao podsećanje na ono što je najvažnije - a to je da je život bez nasilja imperativ svakog društva.

Jednoglasno je utvrđen i prijedlog zaključka o prihvaćanju pokroviteljstva nad filatelističkom izložbom ‘Sve što nas povezuje’ te upućen Gradskoj skupštini na razmatranje. Izložba će biti postavljena u Europskom domu od 15. lipnja do 15. srpnja, a ideja izložbe je da prilikom ulaska Hrvatske u Europsku uniju predstavi poštanske marke svih država članica.