PRIČA IZ MAKARSKE

Manje turista - manje krađa

07.08.2013 u 15:05

  • +3

Nema gužve na makarskim plažama

Izvor: tportal.hr / Autor: Jure Divić

Bionic
Reading

Ove godine na makarskim se plažama bez problema može naći mjesto za ručnik, a nedostatak turista očito je demotivirao i džepare, kojih je, prema policijskim podacima, upola manje nego lani

Iako Turistička zajednica Makarske odbija dati podatke o broju turista koji borave na makarskoj rivijeri, sasvim je sigurno da je turistička sezona slabija u odnosu na lani, kada se turistički djelatnici nisu oglušivali na novinarske upite, već promptno slali podatke o broju turista i broju noćenja. Ove godine se bez problema može naći smještaj i u hotelskom i u privatnom smještaju, može se naći mjesto za parking i mjesto na plaži. Plaža je, kažu, najbolji pokazatelj turističke sezone, a upravo ovogodišnji podaci s plaže kazuju da je sezona slaba.

Naime, broj džeparenja i krađa po plažama makarske rivijere ove godine je upola manje u odnosu na sezonu 2012. godine.

Po statistikama MUP-a Splitsko-dalmatinske županije koji nam je ustupio podatke za lipanj i srpanj 2013, ove godine je u policijskim dosjeima zabilježeno 29 slučajeva krađe na makarskim plažama, dok je u ista ta dva mjeseca lani bilo zabilježeno 50 krađa u kojima su lopovi otuđili kupačima torbice, mobitele, novac, naočale, glazbene uređaje i sl.

Prema evidencijama MUP-a, kradljivci na makarskim plažama većinom su hrvatskih državljani, često puta lokalci otprije poznati policiji.

Na kraju sezone, kada očekujemo podatke za udarni mjesec turizma, kolovoz, saznat ćemo je li ovogodišnja sezona doista bila loša ili su Hrvati počeli manje krasti otkad smo postali dio Europske unije.