DOCUMENTA I UDRUGE PODSJETILE

Mali broj ratnih zločinaca pred licem pravde

18.11.2012 u 13:00

Bionic
Reading

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Građanski odbor za ljudska prava i Centar za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka u povodu su Dana sjećanja na sve žrtve Vukovara i Škabrnje objavili priopćenje kojim su još jednom željeli izraziti 'javnu solidarnost s roditeljima i obiteljima zarobljenih i nasilno odvedenih', te još jednom upozoriti 'na činjenicu da je mali broj izvršitelja ratnih zločina izveden pred lice pravde'

Tri su udruge podsjetile da 'obilježavanje 21. obljetnice stradanja u Vukovaru i u Škabrnji okuplja sve oko sjećanja na žrtve, kao i na nesebične, solidarne i hrabre muškarce i žene koji su činili sve što je bilo u njihovoj moći da spriječe zločine'. Isto tako, navode, postoji i 'obveza trajnih napora da se utvrde činjenice o svim stradanjima, da se čini više i bolje na utvrđivanju kaznene odgovornosti počinitelja tih zločina i da se učinkovitom regionalnom suradnjom pravosuđa onemogući da počinitelji prođu nekažnjeno'.

'Obitelji stradalih i preživjele žrtve zločina imaju pravo da o svom stradanju progovore te da dobiju javno priznanje i pravednu reparaciju. Na taj način društvo iskazuje svoju solidarnost i stvara ozračje u kome je moguć oporavak od trauma, opraštanje, obnova povjerenja i suživot u trajnom miru', navode iz Documente, GOLJP-a i osječkog Centra za mir.

U svom priopćenju podsjećaju da je 'za zločine počinjene nad civilima i zarobljenicima za vrijeme opsade Vukovara, nakon njegova pada te za zločine u okolini Vukovara podignuto niz optužnica'. U Haagu je pokrenuto šest procesa, dok je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podignulo šest optužnica među kojima je u tri postupka pravomoćno osuđeno 15 osoba za zločin na Ovčari. Postupak protiv Petra Ćirića, pripadnika TO Vukovar, je u tijeku.

Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru podignulo je optužnice u 28 predmeta protiv 252 osobe, od kojih je 77 osuđeno, dok je Državno odvjetništvo u Osijeku podignulo optužnice u 14 predmeta.

'Suđenja na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju provedena su 10-ak i više godina nakon počinjenja zločina i samo je u jednom predmetu donesena pravomoćna presuda, dok su u tijeku postupci protiv Vojislava Šešelja i Gorana Hadžića. Veliki dio postupaka pred sudovima u Hrvatskoj provedeno je u odsutnosti počinitelja koji su i danas nedostupni pravosuđu. U niz predmeta suđenja su u tijeku ili još nisu ni počela', upozoravaju udruge.

Prema posljednjim podacima DORH-a, na koje se pozivaju, Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru radi na još 62 predmeta za zločine počinjene na području grada Vukovara za koje su, za sada, počinitelji još uvijek nepoznati. Tijekom 2011. godine podignute su optužnice protiv odgovornih zapovjednih osoba za ratne zločine nad zarobljenicima koji su počinjeni u logorima i zatvorima u Srbiji.

Iz udruga podsjećaju i da se istog 18. studenog 1991. godine, na drugom kraju Hrvatske, dogodio još jedan težak zločin kad su pripadnici srpskih snaga, odnosno JNA, pod zapovjedništvom Ratka Mladića i potpomognuti paravojnim jedinicama, u Škabrnji mučili i ubili 43 civila i 15 branitelja. Idućeg su dana u Nadinu ubili 14 hrvatskih civila. Preživjeli seljani su protjerani, a njihova imovina zapaljena ili opljačkana. Pogubljenja onih koji nisu uspjeli pobjeći iz Škabrnje i okolice nastavljena su sve do veljače 1992. godine, a ukupno je do oslobođenja mjesta u Oluji 1995. godine u Škabrnji ubijeno 86 osoba.

'Pravosuđe RH do sada je donijelo samo jednu osuđujuću presudu za zločine u Škabrnji protiv 26 okrivljenika, od kojih je samo jedan bio prisutan tijekom suđenja pred Županijskim sudom u Zadru', podsjećaju udruge te navode da su Edita Rađen i Renato Petrov nakon obnove postupka oslobođeni optužbi

Pred sudom u Haagu vođeno je nekoliko postupaka za zločin u Škabrnji, pa su osuđeni Milan Babić i Milan Martić, dok su zbog istog zločina teretili i Slobodana Miloševića te Jovicu Stanišića i Franka Simatovića

Haška optužnica protiv Mladića ne obuhvaća zločin u Škabrnji.