PROJEKTANT KINCL

'Maksimirski stadion se mora srušiti'

05.05.2010 u 12:52

Bionic
Reading

'Stadion se mora srušiti. Sve tribine osim sjevera su disfunkcionalne', rekao je za Globus arhitekt Branko Kincl, projektant stadiona u Maksimiru

Pojasnio je kako ništa na stadionu, osim obnovljene sjeverne tribine, nije funkcionalno. 'Atletska staza nije u standardu atletskih federacija, tribine su, osim zapadne, rađene za stajanje, a danas nijedna tribina ne smije imati tu namjeru. Ne zadovoljava se ni brzina punjenja i pražnjenja stadiona kao ni uvjeti zaštite od potresa', pojašnjava Kincl.

Branko Kincl s nacrtima novog stadiona


Kincl kaže da je najveći problem stadiona to što je postao predmet 'kolektivne histerije'. Smatra da o Dinamovom stadionu treba razgovarati stručno i suvislo.

Prema Kinclovom projektu, stadion izgleda drukčije nego danas. Arhitekt smatra da su zbog dnevnopolitičkih spekulacija zaustavljani radovi. Kaže da bi stadion već bio završen da smo dobili domaćinstvo Europskog prvenstva u nogometu 2012.

Novi stadion trebao bi primiti 30 tisuća ljudi, što je za 20 tisuća manje od prvog projekta. Kincl kaže da se stadion mora rušiti. Najvećom greškom smatra činjenicu da stadion nema krova. 'Nitko pametan ne bi savjetovao Gradu da sagradi dvije tribine, sjevernu i zapadnu, a da ne napravi krov. I onda nas svi pitaju zašto curi voda. Danas padaju pločice, sutra će nešto drugo, koja građevina može izdržati 11 godina bez krova?' pita se Kincl.

Dodaje da je njegov projekt svake godine mijenjan. 'Nije to šnajderaj, pa se malo prošiti tu, a skrati ovdje', ironičan je Kincl. Smatra da je za stadion trebala biti oformljena komisija koja bi pratila troškove adaptacije i izgradnje od početka do kraja. Kvadratni metar stadiona ne bi trebao biti skuplji od tisuću eura po kvadratu.