pomoć stradalima

Makarski poduzetnici grade kuću šesteročlanoj obitelji kod Petrinje

04.02.2021 u 21:10

Bionic
Reading

​Šesteročlana obitelj Božidara Boltužića iz Jabukovca, u blizini Petrinje, čija je kuća srušena u potresu koji je pogodio Banovinu, trebala bi dobiti novu kuću koju će im izgraditi makarski poduzetnici​.

Ujedinjeni, poduzetnici su odlučili pomoći toj obitelji, zbog koje su pokrenuli projekt Makarska rivijera i prijatelji za Petrinju. Pozvali su sve koji mogu da im se pridruže u toj plemenitoj akciji.

Akciju su pokrenuli Milorad Pašalić i Josko Šarić Škaro, koji su nakon potresa sa svojim prijateljima i kolegama željeli pružiti pomoć. ​Odlučili su izgraditi kuću za šesteročlanu obitelj Boltužić​, a očekuju da bi za desetak dana trebali početi s radovima, to jest s rušenjem neuporabljivog objekta​. Procjenjuju da bi izgradnja novog doma obitelji iz Jabukovca mogla stajati oko 750 tisuća kuna.

​"​Pregledom nadležnih službi, kuća obitelji Boltužić dobila je crvenu naljepnicu te je kao takva opasna za život. Osjetili smo da je naša obveza pomoći onima koji su prošle godine, u samo nekoliko sekundi, ostali bez svojega doma. Stoga smo u zadnjih mjesec dana intenzivno radili na pripremi kompletne dokumentacije koja je potrebna izgradnju kuć​e. Dom će ​im ​biti srušen​, a na istom mjestu ​ćemo ​izgraditi nov​u​ dvoetažn​u​ kuć​u"​, rekao je Pašalić​.

Dodao je da su makarski poduzetnici sudjelovali u prijavi štete na nastaloj kući, prikupljanju dokumentacije te izradi projekta rušenja i glavnog projekta za izgradnju zamjenske građevine uz koordinatora akcije Jovicu Šegana.

​Također je rekao kako da se mnogi poduzetnici i sugrađani ​pridružili toj inicijativi .

​A​rhitektica Monika Galović Rolich ​donirala je projekt za izgradnju kuće,​ a odvjetnik Bojan Filipović sastavio je donacijske ugovore​.  Nakon geomehaničkog ispitivanja tla, struka ​će ​donijeti odluku o temeljenju novog objekta.

​S​adašnji plan ​je ​izgradnja prizemlja i kata kuće, gdje bi svaka etaža imala površinu od 90 metara četvornih i bila bi natkriven​a​ kosim krovištem​, rekla je Pašalić.​

Tijek izvedbe projekta, imena donatora i prikupljena novčana svota bit će objavljeni na Instagram profilu @makarska_rivijera_za_petrinju.​Imena svih donatora, tvrtaka i sugrađana te iznos prikupljenih financijskih sredstava bit će objavljeni na našoj Instagram stranici, ali bez pojedinačnih iznosa ili specifikacije pomoći jer smo u ovoj inicijativi svi jednaki i svi imamo jedan cilj, a to je novi život za šesteročlanu obitelj dostojan civilizacijskih vrijednosti 21. stoljeća, istaknuli su.

Izgradnja nove kuće obitelji Boltužić stajat će, kako je procijenjeno, oko 750 tisuća kuna pa inicijatori pozivaju sve koji mogu da se pridruže donacijom na žiroračun otvoren isključivo za tu plemenitu akciju u Zagrebačkoj banci IBAN: HR9423600001502859351​, donacijom građevinskih i obrtničkih materijala i usluga​ te donacijom stvari za opremanje kuće.