CENZORSKE ŠKARE

Makarski gradonačelnik novinaru zabranio rad

Bionic
Reading

Makarski gradonačelnik (HDZ) i predsjednik makarskog nogometnog trećeligaša Zmaja Marko Ožić Bebek zabranio je Stanislavu Brbiću, dopisniku Slobodne Dalmacije i Sportskih novosti iz Makarske praćenje utakmica Zmaja

Zabrana je u pismenom obliku Brbiću stigla faksom, a isti dopis poslan je na znanje Slobodnoj Dalmaciji i Sportskim novostima. Bebekova suspenzija uslijedila je nakon utakmice Zmaj - Raštane koju su obilježili interventni policajci i neredi u kojima se uz makarske sportske funkcionere sudjelovali i igrači Zmaja.

Izvještaj s utakmice objavljen u splitskom dnevniku i Sportskim novostima, bio je, kako stoji i u dopisu, kap koja je Bebeku prelila čašu, piše Makarska kronika

- Prenio sam samo 60% onoga što se stvarno dogodilo i pitam se kako bi Bebek reagirao da sam prenio sve detalje. Kad su ga moji nadređeni iz Slobodne i Sportskih novosti zvali odgovornost je prebacio na tajnika Ljubu Šarića, no kad sam u nedjelju ponovno došao na utakmicu i pitao Bebeka mogu li dobiti samo zapisnik, njegov odgovor je bio: Ja ti zapisnik ne dam.

Ti više nećeš pisati o Zmaju, ispričao nam je Brbić dodajući kako je Bebek pokušao sve da incident zataška, ali mu to nije pošlo za rukom, iako je potpredsjednik Nogometnog saveza Splitsko-dalmatinske županije.

- Ovakav slučaj nije se nikad dogodio ni u jednoj sportskoj udruzi, niti sam ja u 30 godina svog rada ikad bio opozvan od svojih nadređenih. Vjerojatno mi se ni ovo ne bi dogodilo da sam član HDZ-a jer jasno je da Bebek želi samo poslušnike, a sve druge miče.

Kad su ga moji urednici pitali da kaže što je u tekstu neistinito, on se počeo izvlačiti i prebacio odgovornost na tajnika Ljubu Šarića kao da bi on ovakvu odluku mogao donijeti samostalno. Pa, jasno je da je to Bebekovo maslo, ogorčen je Brbić koji je nastavio pratiti rad svih drugih klubova osim Zmaja.

Nakon Bebekove odluke, u Slobodnoj i Sportskim novostima nema više izvještaja sa Zmajevih utakmica jer Brbić podatke ne može dobiti, a ni Slobodna Dalmacija ni Sportske novosti ne žele umjesto Brbića angažirati drugog novinara.

Brbić drži da će njegovi poslodavci stati iza njega, te ističe da mu je najviše žao što su ovakvim Bebekovim potezom ostali uskraćeni građani Makarske i navijači Zmaja. Brbić inače u novinarstvu radi već 30 godina, a od 1990. do danas pisao je za sve dnevne listove. Deset godina je igrao nogomet, a radio je i kao trener i sudac.