SENZACIJA IZ NJEMAČKE

Majke će rađati djecu pod lažnim imenom

14.03.2013 u 12:11

Bionic
Reading

Prema novom zakonu u Njemačkoj, žene koje prolaze kroz neželjene trudnoće imat će pravo djeci dati lažna imena na rodnom listu, izvještava BBC

Cilj novog zakona, koji bi mogao ući u praksu 2014, jest smanjiti broj rizičnih poroda i pružiti majkama alternativna rješenja naspram napuštanja novorođenčadi u tzv. baby boxovima (mjesto na kojima majka ili roditelji mogu nakon rođenja ostaviti dijete da se o njemu brine treća strana).
Dijete se s lažnim imenom daje na usvajanje, a osobni podaci ostaju mu zapečaćeni do šesnaeste godine u središnjoj agenciji. S navršenih šesnaest godina, dijete može zatražiti podatke o svojoj majci.

Broj napuštene novorođenčadi u Europi je u porastu, a ministrica za obitelj Kristina Schroder je izrazila nadu da će se uz novi zakonski prijedlog smanjiti potreba za tzv. baby boxovima, koji su legalni u nekoliko europskih zemalja kao što su Francuska i Češka, dok je u ostalim zemljama napuštanje djece kriminalna radnja. U Njemačkoj je mjera na rubu legalnosti. Prema službenim podacima, oko 1.000 djece je rođeno u anonimnosti ili ostavljeno u tzv. baby boxovima u Njemačkoj između 1999. i 2010.

Protivnici prakse anonimnog ostavljanja novorođenčadi tvrde da se djecu lišava njihovog identiteta, a majke ohrabruje na nesigurne porode van bolnica. Odbor za prava djeteta UN-a prošle je godine upozorio da praksa baby boxova 'oduzima pravo djetetu da se o njemu ili o njoj brinu roditelji'.

Baby box