GUŽVA U JUŽNOJ AMERICI

Maduro namirisao naftu, želi pripojiti Gvajanu: Sprema li se još jedan rat?

08.12.2023 u 13:43

Bionic
Reading

Predsjednik Venezuele Nicolás Maduro tvrdi da njegova zemlja ima zakonsko pravo na teritorij susjedne Gvajane

Ova nova politička kriza započela je ubrzo nakon što su otkrivene velike količine nafte u pokrajini Essequibo, dijelu Gvajane uz granicu s Venezuelom. Pokrajina Essequibo je sporan teritorij od 159.500 kvadratnih kilometara zapadno od rijeke Essequibo, kojim upravlja i nadzire ga Gvajana, a na koji Venezuela polaže pravo. Granični spor naslijeđen je od kolonijalnih sila (Španjolska u slučaju Venezuele te Nizozemska i Velika Britanija u slučaju Gvajane).

Status tog teritorija podliježe Ženevskom sporazumu koji su Ujedinjeno Kraljevstvo, Venezuela i Britanska Gvajana potpisali 17. veljače 1966. Ovim se ugovorom utvrđuje da će stranke pronaći praktično, mirno i zadovoljavajuće rješenje spora. Unatoč ugovoru, Venezuela je upotrijebila diplomatske, ekonomske i vojne akcije protiv Gvajane, poput prijetnji ekonomskim sankcijama protiv država koje joj žele pomoći u razvoju Essequiba. Gubitak područja bogatog resursima, koje čini oko dvije trećine teritorija Gvajane, nanio bi nepovratnu štetu gospodarskom razvoju te države.

Venezuela i Gvajana Izvor: EPA / Autor: MIGUEL GUTIERREZ

Otkriće nafte

Predsjednik Venezuele Maduro pozvao je u utorak na izradu prijedloga zakona o stvaranju pokrajine 'Guyana Essequiba' i naredio venecuelskim tvrtkama da se pripreme za ulazak na taj teritorij radi istraživanja fosilnih goriva i minerala. Taj je potez eskalirao napetosti oko sporne pokrajine bogate naftom. Maduro je rekao da će nastaviti s davanjem operativnih dozvola za istraživanje i eksploataciju nafte, plina i rudnika na cijelom njenom području te zahtijeva od gvajanskih kompanija koje rade ondje da odu u roku od tri mjeseca.

Gvajanski predsjednik Irfan Ali zaprijetio je da će slučaj iznijeti pred Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Venezuela je desetljećima polagala pravo na Essequibo, tvrdeći da istoimena rijeka na istoku regije čini prirodnu granicu. Međutim Gvajana, kojoj Essequibo čini više od dvije trećine teritorija, a na njemu živi 125 tisuća od ukupnih 800 tisuća građana, upravlja tim područjem otkako je granice odredilo arbitražno vijeće 1899. godine. Posljednji napori Venezuele da ga preuzme zaoštrili su se 2015., kada je ExxonMobil objavio da je pronašao naftu u blizini obale Essequiba.

Održan referendum

Madurove izjave slijede nedjeljni kontroverzni referendum za aneksiju teritorija na kojem je 95 posto Venezuelaca glasalo ZA - piše Al Jazeera.