državne tajne

Madrid protjerao dva 'špijuna' iz američke ambasade zbog podmićivanja obavještajaca

07.12.2023 u 18:19

Bionic
Reading

Španjolska je diskretno protjerala najmanje dvoje djelatnika američkog veleposlanstva optuženih za podmićivanje španjolskih obavještajaca u zamjenu za državne tajne, objavio je list El Pais u četvrtak, navodeći izvore iz vlade

Nijedna zemlja nije odmah potvrdila protjerivanje, no španjolska ministrica obrane Margarita Robles, kada je upitana o slučaju, umanjila je njegov značaj za odnose dviju država. Potvrdila je da je u tijeku pravosudna istraga "neregularnog ponašanja" u španjolskoj obavještajnoj službi CNI.

"Španjolska i Sjedinjenje Američke Države su prijatelji, saveznici i partneri. Kada postoje poteškoće koje bi mogle utjecati na nas, o njima se raspravlja i na njima se radi, no to ni na koji način ne utječe na odnose koje imamo", rekla je novinarima Robles.

Američki dužnosnik u Španjolskoj je rekao da američka veleposlanica Julissa Reynoso neće komentirati incident.

El Pais piše, ne navodeći imena ni funkcije, da su rezultati istrage pokazali da je dvoje španjolskih obavještajaca odalo informacije za "veliku svotu".

List je dodao da su možda upletena i više od dva američka "špijuna".

Dužnosnik CNI-ja i njegov asistent uhićeni su prije dva mjeseca, a sud je naredio da njihov slučaj ostane tajna, napisao je El Pais.

Španjolska vlada je rekla da je započeta istraga na zahtjev CNI-ja, no da neće pružiti daljnje pojedinosti jer je istraga tajna.

Španjolske vlasti su veleposlanicu Reynoso pozvale na razgovor i rekle da ona ništa nije znala o slučaju te da se ispričala, dodao je list.

Washington je potom pristao na zahtjev španjolskih ministarstava obrane i vanjskih poslova da dva djelatnika američkog veleposlanstva napuste zemlju.

Glasnogovornici španjolskog ministarstva vanjskih poslova i najvišeg suda su odbili komentirati događaj, a CNI nije odgovorio na zahtjev za komentarom.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'