BEZ SLUŽBENE POTVRDE

Mađarski OTP preuzima Banco Popolare Croatia?

20.01.2014 u 19:05

Bionic
Reading

Razgovori o preuzimanju Banco Popolare Croatia od strane mađarske OTP Banke su u tijeku, neslužbeno se doznaje iz bankarskih krugova. Zbog neprovjerenih medijskih napisa o preuzimanju Banco Popolare Croatia od strane OTP Banke, Zagrebačka burza je danas dionice Banco Popolare Croatia razvrstala u segment promatranja.

Službena potvrda te informacije danas se nije mogla dobiti, a u OTP Banci tek su kratko kazali kako ta banka ne može komentirati akvizicije. Prema pisanju nekih medija, OTP Banka će preuzeti hrvatsku podružnicu talijanske banke koja se lani povukla s mađarskog tržišta.


Banco Popolare Croatia spada u manje banke na hrvatskom tržištu, po podacima Hrvatske narodne banke s kraja rujna prošle godine, ukupna joj je imovina iznosila 2,3 milijarde kuna, što je u ukupnoj aktivi banaka na hrvatskom tržištu udio od 0,56 posto. Po nerevidiranim podacima HNB- a, u prvih devet mjeseci prošle godine Banco Popolare Croatia je imala gubitak od 9,9 milijuna kuna, a stopa adekvatnosti kapitala joj je iznosila 19 posto.

OTP Banka je pak osma po veličini banka na hrvatskom bankarskom tržištu, aktiva joj je krajem rujna prošle godine iznosila nešto više od 14 milijardi kuna, što je tržišni udio od 3,42 posto. U prvih devet mjeseci prošle godine OTP banka je poslovala s dobiti prije oporezivanja u iznosu od 72 milijuna kuna, a stopa adekvatnosti kapitala joj je iznosila 15,09 posto.