veto mađarske i poljske

Ako se blokada ne riješi, proračun EU će funkcionirati po sustavu privremenih dvanaestina , što se nije dogodilo od 1988. godine

07.12.2020 u 17:29

Bionic
Reading

Mađarska i Poljska ostaju pri svojem vetu na novi višegodišnji proračun EU-a i plan za oporavak od koronakrize, rekao je u ponedjeljak mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto nakon sastanka s poljskim kolegom u Bruxellesu.

"Potvrdili smo da ćemo se podržavati”, izjavio je Szijjarto, po video snimci objavljenoj na Facebooku. "Nećemo dopustiti bilo kakav pokušaj u cilju razbijanja te suradnje”.

Mađarska i Poljska blokiraju cijeli financijski paket težak preko 1800 milijardi eura jer ne žele da se dodjela sredstava iz europskog proračuna uvjetuje poštivanjem načela vladavine prava.

Za dogovor o Višegodišnjem proračunskom okviru za razdoblje od 2021. do 2027. i odluku o vlastitim prihodima europskog proračuna potrebna je suglasnost svih zemalja članica, što znači da bez pristanka Mađarske i Poljske nema rješenja.

Vjerojatno zadnja prigoda za prevladavanje blokade bit će samit čelnika zemalja članica koji se održava 10. i 11. prosinca.

Taj sustav predviđa da se mjesečno ne smije potrošiti više od jedne dvanaestine proračuna iz prošle godine.

Plan za oporavak od koronakrize može biti usvojen i bez Mađarske i Poljske putem pojačane suradnje zemalja članica koje to žele.