TotalEnergies

Macron želi zadržati energetskog diva u Francuskoj

22.05.2024 u 13:42

Bionic
Reading

Francuska podržava tvrtke koje vjeruju u svoju zemlju, rekao je predsjednik Emmanuel Macron u intervjuu objavljenom u srijedu, odgovarajući na pitanje o mogućem primarnom uvrštenju dionica domaće naftne tvrtke TotalEnergies na američku burzu

TotalEnergies stup je glavnog indeksa Pariške burze CAC 40 u koji su uvrštene dionice vodećih tvrtki i jedna od najvećih svjetskih naftnih kompanija i važan predstavnik francuskog utjecaja.

Promjena burzovnog uvrštenja bila bi također veliki udarac poziciji Pariza u međunarodnoj trgovini, primjećuje Reuters.

"Francuska je uz one koji vjeruju u Francusku, a ne uz druge. Mislim da se Total nikada nije požalio što je francuska tvrtka kada je išao na izvozna tržišta", rekao je Macron za časopis L'Express.

"TotalEnergiesu je u interesu da ostane u Francuskoj", poručio je Macron.

Kompanija je u fokusu javnosti zbog ugljičnog otiska i neočekivane dobiti od prodaje energije, ali Francuzima istodobno osigurava niže cijene na benzinskih crpkama i zapošljava veliki broj ljudi.

Potkraj travnja izvršni direktor Patrick Pouyanne rekao je analitičarima da TotalEnergies "ozbiljno" razmatra mogućnost primarnog uvrštenja na burzu u New Yorku kako bi olakšao pristup američkim ulagačima.

Imamo sve više i više američkih dioničara, a manje europskih, uključujući francuske dioničare, vjerojatno zbog rasprava o održivosti, odnosno novih obaveza o izvješćivanju o utjecaju poslovanja na okoliš, o društvenoj odgovornosti i upravljanju, izjavio je Pouyanne sredinom mjeseca.

Dionice TotalEnergiesa bit će i dalje uvrštene u kotaciju pariške burze, čak i ako odlučimo otići na Wall Street, naglasio je, dodavši kako će do rujna izvijestiti upravni odbor o tim planovima.

sve osim nogometa