KAKVA IDEJA!

Ludilo na granici: Meksikanci napravili katapult za šverc droge

16.02.2017 u 22:34

Bionic
Reading

Meksički krijumčari droge iz dana u dan sve su kreativniji kada su u pitanju načini na koje svoje proizvode prebacuju u susjedne Sjedinjene Države. Dosad su marihuanu švercali deklarirajući pakete kao voće i povrće, koristili su pneumatske puške izrađene od pumpi za bicikle, prebacivali su drogu putem dronova, čak se zabijali u zid automobilima punim droge, no posljednja inovacija šokirala je američku graničnu policiju. Krijumčari su, naime, počeli prebacivati drogu preko granice ogromnim katapultom

Prema priopćenju američke granične policije, prošlog tjedna su tijekom patrole u blizini Douglasa u američkoj saveznoj državi Arizoni graničari otkrili ogroman drveni katapult koji podsjeća na one kakve su koristili stari Grci i Rimljani te srednjevjekovne vojske u osvajačkim pohodima, a kojima su domišljati krijumčari prebacivali vreće s marihuanom teške 20 kilograma. Graničari su odmah zaplijenili drogu te rastavili švercersku transportnu napravu i predali je meksičkim kolegama radi daljnje istrage.

Katapult za prebacivanje droge preko granice Izvor: Društvene mreže / Autor: Fox News

Meksički dužnosnici procjenjuju da godišnji prihodi od trgovine drogom iznose između 13 i 48 milijardi dolara. Meksički narkokarteli preuzeli su krijumčarenje droge na putu prema profitabilnom američkom tržištu krajem 20. stoljeća, kada su akcijom vlasti oslabljeni kolumbijski karteli Cele i Medellin.

Kokain, marihuana i metamfetamin dolaze iz Južne Amerike, uglavnom iz Kolumbije. U zadnjih petnaestak godina meksički su narkokarteli gotovo potpuno preuzeli kontrolu nad prijevozom kokaina u SAD.