POSEBNE ZASLUGE

Lučin je uz potvrdu o 'pripadnosti' Raškoviću dao i pištolj s posvetom

11.12.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Mnogo se kontroverzi pojavilo nakon što se izabrani saborski zastupnik s manjinske liste Mirko Rašković 'oteo' SDSS-u. U medijima je odmah isplivao dokument iz 2008., koji je potpisao Tomislav Karamarko, a u kojem se potvrđuje da je on tijekom rata bio hrvatski špijun u tzv. SAO Krajini

Iako se taj dokument SOA-e po medijima naziva ratnim putem i povezuje s Raškovićevim ostvarivanjem prava na mirovinu, činjenica je da je on već godinu dana bio u mirovini kada je SOA poslala dokument komisiji koja je radila na reviziji braniteljskih mirovina.

Tomislav Karamarko (HDZ) je nakon posljednjih konzultacija kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović rekao da nije on dao Raškoviću potvrdu o pripadnosti, nego je to učinio još ministar Šime Lučin (SDP).

No, kako doznaje tportal iz dva neovisna izvora bliska Mirku Raškoviću i obavještajnoj zajednici, Lučin mu nije samo dao potvrdu o pripadnosti, nego i pištolj s posvetom zbog iznimnih zasluga u obrani Hrvatske.

Ovaj podatak, unatoč višestrukim upitima, nisu nam željeli komentirati ni Šime Lučin ni Mirko Rašković. Odgovor smo potražili i u MUP-u iz kojeg su nam poručili da je o Raškovićevu ratnom putu u tijeku provedba postupka izvida po zahtjevu USKOK-a i da je postupanje tajno te da podatke, po okončanju izvida, zatražimo od USKOK-a kao nadležnog tijela.

Rašković je bio suradnik Službe za zaštitu ustavnog poretka od 1991. do 1995., odnosno do akcije Oluja. Obavljao je važne poslove jer je bio blizak krajinskom vodstvu, pogotovo Milanu Martiću.

On za Hrvatsku nije samo prikupljao podatke, nego je i po nalogu hrvatske tajne službe 'utjecao' na tamošnje političke i vojne strukture da mijenjaju ili ublaže odluke koje su bile opasne po Hrvatsku. Bio je, kako tvrdi izvor tportala, takozvani 'agent od utjecaja' i, kako tvrdi naš sugovornik pod uvjetom anonimnosti, 'Raškovića možemo smatrati herojem jer je svojim radom spasio puno života'.

'On se vratio u Knin u tišini i nitko nije znao da je bio dio sustava za vrijeme rata. Šime Lučin je 2001. napravio hvalevrijedan potez i tom je čovjeku regulirao status branitelja. Uz 'potvrdu o pripadnosti' i ratni put, dobio je od tadašnjeg ministra Lučina kao iznimno zaslužan za obranu Hrvatske i pištolj s posvetom', tvrdi nam sugovornik koji je bio dio obavještajnog sustava. Informaciju nam je potvrdila i osoba bliska Mirku Raškoviću, također pod uvjetom da je ne imenujemo.

Rašković je pravo na braniteljsku mirovinu ostvario 2007., a godinu kasnije počela je velika revizija svih mirovina osoba koje su bile u statusu umirovljenih branitelja.

Stoga je MUP zatražio od Sigurnosno-obavještajne agencije potvrdu je li Rašković zaista radio za nju.

'Važno je za Raškovićev status to što on nije bio formalno zaposlen u SZUP-u, a on je kasnije postao SOA. Postoji nekoliko kategorija u službi. Jedna su zaposleni operativci, što Rašković iz razumljivih razloga nije mogao biti, niti je smio biti formalno zaposlen. Postoje i ljudi, civili, koji pomažu obavještajcima u radu, bilo kao izvori informacija, bilo agenti od utjecaja, kakav je bio Rašković', tvrdi izvor tportala. 

Također tvrdi da ono što je Karamarko poslao komisiji nije 'ratni put', nego potvrda da SOA stoji iza toga da je on radio za Hrvatsku tijekom rata.

'Budući da je ta potvrda išla komisiji koja nema odgovarajuće sigurnosne certifikate, nije smjela imati oznaku tajnosti jer je oni tada ne bi smjeli ni čitati. Međutim na tim papirima jasno piše da je dokument vlasništvo SOA-e i da se bez odobrenja SOA-e ne smije koristiti u druge svrhe', upozorava sugovornik tportala.

Nakon što smo za potvrdu navoda da je Šime Lučin zbog zasluga nagradio Raškovića pištoljem s posvetom bezuspješno pitali Lučina i Raškovića, komentar smo zatražili i od Raškovićevog bivšeg kolege iz SDSS-a Milorada Pupovca

'Ne znam ništa o njegovom braniteljskom putu ni statusu, a mi nismo znali ništa dok se to nije počelo rasplitati u danima poslije izbora', rekao je Milorad Pupovac za tportal, dodavši da ne zna ništa ni o poklonjenom pištolju.

Nakon što je ranije sugerirao kako sumnja u to da je za Raškovićev izlazak iz SDSS-a i uskraćivanje potpore koaliciji Hrvatska raste odgovoran Tomislav Karamarko, upitali smo ga na koji je način Karamarko mogao utjecati na Raškovića?

'To ja ne znam, a oni koji se bave istragom trebaju utvrditi te stvari. O tome nemam saznanja i ne mogu govoriti. Samo znam ono što se događalo u našoj stranci u proteklim mjesecima i nakon izbora.

Nastojat ću rasvijetliti priču do kraja. To se ne tiče samo nas. Policajci i obavještajci nemaju što raditi u politici i političkim strankama te u političkom odlučivanju mimo sigurnosnih zadataka i obaveza', rekao je Pupovac za tportal.

Mirko Rašković do sada nije objavio koga će podržati u formiranju Vlade, ali je u utorak iz Šibenika poručio tek da će se - priključiti jačem!