'SJAJAN PROFESIONALAC'

Lovriću visoko američko vojno odličje

18.02.2013 u 17:20

Bionic
Reading

General pukovniku Dragi Lovriću, načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga RH, uručeno je u ponedjeljak u Zagrebu visoko američko vojno odličje za doprinos mirovnoj misiji NATO-a u Afganistanu, suradnji Hrvatske i SAD-a u NATO-u i jačanju regionalne suradnje

Odličje 'Medalja za zasluge SAD-a' Lovriću je u predsjednikovu uredu uručio admiral James Stavridisa, vrhovni zapovjednik NATO-a za Europu koji je istaknuo da Lovrić ne samo da je prvi čovjek hrvatske vojske, nego je dobro poznat i u regiji te u sklopu Sjevernoatlanskog saveza.

'On predstavlja Hrvatsku kao sjajan profesionalac, čelnik brojnih muškaraca i žena pripadnika Hrvatske vojske na službi u mirovnim misijama diljem svijeta', rekao je Stavridis. Odličje, koje je utemeljio bivši predsjednik SAD-a Dwight Eisenhower, Lovriću su dodijelili američki predsjednik Barack Obama i ministar obrane Leon Paneta kojima je Lovrić zahvalio.

'Ovo je priznanje ne samo mojih osobnih postignuća, nego i kompliment našim oružanim snagama i cijeloj Hrvatskoj', rekao je Lovrić.'Medalja je potvrda napornog rada svih hrvatskih vojnika koji su sudjelovali ili sudjeluju u operacijama očuvanja mira diljem svijeta', dodao je. Predsjednik Ivo Josipović ocijenio je da je Lovrić značajno pridonio sigurnosti i međunarodnoj afirmaciji Hrvatske te je zahvalio prijatelju i savezniku SAD-u.

'Hrvatska visoko cijeni potporu SAD-a iskazanu u Domovinskom ratu, a osobito tijekom oslobodilačke akcije Oluja', rekao je Josipović dodajući kako je prijateljstvo dviju zemalja potvrđeno u zajedničkim mirovnim akcijama u NATO-u i regiji te će ulaskom Hrvatske u EU dodatno osnažiti.