bivši pročelnik za obrazovanje

Lovrić: Cijena obnove Gimnazije Tituša Brezovačkog skočila je za 20 milijuna kuna, pa će se morati raskinuti ugovor i sve će kasniti 2-3 godine

31.03.2022 u 15:58

Bionic
Reading

Bliski suradnik pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i bivši pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić u posljednje vrijeme optužuje aktualnu zagrebačku vlast za kašnjenje s obnovom školskih objekata u Zagrebu oštećenih u potresu

Lovrić je u intervjuu za Seebiz.eu kazao da se oko obnove škola u Zagrebu događaju vrlo čudne stvari. Bliski suradnik bivšeg gradonačelnika Bandića tvrdi da su se u većini škola koje su u cjelovitoj obnovi pojavili pojedinci koji u ime Grada uvjetuju nastavak radova izmjenama projekata i uvođenjem znatno skupljih i statički upitnih tehnologija obnove.

'Osim vremenskog kašnjenja, vrijedi napomenuti da su novi projekti značajno skuplji, tako da je obnova Gimnazije Tituša Brezovačkog ugovorena za 38 milijuna kuna. Međutim izmjenama projekta radovi su poskupjeli na 58 milijuna kuna! Zbog ovako bespotrebnog poskupljenja neminovno je da će doći do raskida ugovora i ponavljanja cijelog postupka javne nabave. To će odgoditi završetak obnove ove škole za još najmanje dvije godine, a dovest će i do daljnjih poskupljenja. Dakle umjesto da je završena obnova Gimnazije Tituša Brezovačkog u rujnu prošle godine, kasnit će dvije do tri godine i Zagrepčane će koštati duplo skuplje!? Slično se događa i na drugim objektima', tvrdi bivši zagrebački pročelnik za obrazovanje.

Obnova Gimnazije Tituša Brezovačkog Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Lovrić je izračunao da će zastoj, nečinjenje i nesnalaženje aktualne gradske uprave rezultirati zakašnjenjem od dvije do tri godine te će proizvesti više od 100 milijuna kuna štete. Osim enormne financijske ugroze za Grad Zagreb, smatra Lovrić, zastoj u obnovi škola uvelike nanosi štetu učenicima Grada Zagreba jer je narušena kvaliteta odgojno-obrazovnog procesa. Naime 6000 učenika iz oštećenih škola pohađa nastavu u drugim školama te je također ugrožena kvaliteta nastave za više od 10.000 učenika škola domaćina.