TURISTIČKI REZULTATI

Lorencin: Buking za blagdane znatno bolji od prošlogodišnjeg

21.12.2015 u 14:04

Bionic
Reading

Turistički buking za božićne i novogodišnje blagdane na Jadranu i u kontinentalnom dijelu zemlje znatno je bolji od lanjskog te će pridonijeti iznimnim rezultatima ove turističke godine, a ona će prvi put u povijesti Hrvatske donijeti više od osam milijardi eura prihoda od stranih turista, ocjena je ministra turizma Darka Lorencina

'Turistički gledano, čekaju nas jako dobar Božić i Nova godina; buking je u svim regijama na Jadranu, u Zagrebu i dalje u postocima od 10 do 20 posto viši nego za iste blagdane lani te vjerujemo da ćemo ukupno završiti godinu s porastom noćenja za više od osam posto', kazao je danas Lorencin novinarima na Danu otvorenih vrata Instituta za međunarodne odnose, organiziranom na otvorenom klizalištu na zagrebačkom Tomislavovom trgu, na kojemu se klizao s predstavnicima tog instituta.

Zbog manifestacije povodom adventa te ostalih ponuda i sadržaja u hotelima i drugdje, u prosincu po rezultatima prednjači Zagreb te već u prva dva-tri tjedna prosinca bilježi porasta dolazaka turista od oko 20 posto, čime je već u brojkama premašio lanjski prosinac, dodao je Lorencin.

Istra ima oko 16 posto veći buking za predstojeće blagdane, Dubrovnik i Split za više od 10 posto, a i ostale destinacije do sada u prosincu i za blagdane bilježe poraste zbog mnoštva prigodnih manifestacija, više otvorenih hotela i, kako je kazao Lorencin, 'veće razigranosti ponude i marketinga'.

'Ova godina je bila iznimno uspješna i nema razloga da i 2016. ne bude isto takva jer smo pravovremeno i u javnom i u privatnom turističkom sektoru poduzeli pripremne mjere za iduću godinu', istaknuo je Lorencin. Kazao je da se ove godine od turističke potrošnje prvi put očekuje više od osam milijardi eura, što je za oko 1,15 milijardi više nego u 2012., kada je preuzeo mandat.

'Kada se tome doda još oko 1,5 milijardi eura domaće turističke potrošnje, što po procjenama troše domaći turisti u Hrvatskoj, financijski rezultat od turizma je i bolji te se bliži 10 milijardi eura', kazao je Lorencin. To sve je, po njegovoj ocjeni, rezultat kontinuiranog ulaganja u hrvatski turizam

'Svi aspekti turističke strategije, i po pitanju noćenja i prihoda, u produljenju sezone s programom Hrvatska 365 i drugi se ostvaruju i mjere razvoja do 2020. ne bi trebale biti upitne ako se nastavi ovom dinamikom, kao ni dolasci s tržišta na kojima dobro stojimo i ciljano radimo i dalje', zaključio je Lorencin.

I za Institut za međunarodne odnose ova je godina bila dobra, kazala je za Hinu njegova ravnateljica Sanja Tišma, dodajući da više puta u godini imaju dane otvorenih vrata kako bi skrenuli pažnju na svoj rad. 'Ove smo godine vrijedno radili i imamo izvrsne rezultate, nadamo da će tako biti i iduće, jer u svim uvjetima smanjenog financiranja iz proračuna nastojimo dati sve od sebe', kazala je Tišma.