PROFINJENI UKUS

Lopov je birao samo pršute spremne za trpezu!

13.02.2013 u 17:36

Bionic
Reading

Poznatom istarskom poduzetniku i prvom registriranom pršutaru u Hrvatskoj Milanu Buršiću zasad još nepoznati lopov otuđio je ponajbolje istarske pršute, pancete i kobasice pričinivši štetu koja se procjenjuje preko stotinu tisuća kuna

Vodnjanski proizvođač pršuta, ujedno je i predsjednik Udruge istarskih pršutara te vlasnik restorana Kod Milana, rekao nam je kako mu se u 20 godina koliko je u tom objektu na Fažanskoj cesti ništa sličnoga nikad nije dogodilo. Nikada mu nije nestao nijedan pršut, a kamoli tako velika količina, i to samo onih spremnih za tržište.

Naime, napomenuo je Buršić, provalnik je točno znao što radi, jer nakon pokušaja obijanja trojih vrata, jedna je ipak uspio provaliti i ući, a očito je iskoristio i vremenske prilike, jer je u noći s ponedjeljka na utorak Istrom haralo nevrijeme, pa se zbog nestanka struje i alarm isključio.

Drski je lopov vjerojatno pozorno pratio što se događa, jer baš nekako na ruku mu je išlo i to što je vlasnik s obitelji bio u toplicama. Kako nam je ispričao Buršić, iako ima osiguranje, doduše ne za tako veliku količinu, najviše ga žalosti to što je lopov pri krađi birao samo one pršute spremne za trpeze.

'Pogodi vas kad vam uzmu gotov proizvod', kazao nam je Buršić, koji je u svaki pršut uložio puno znanja, rada i truda, zbog čega su njegovi pršuti i više puta nagrađivani zlatnim medaljama na sajmu pršuta u Tinjanu.

'Lopov je odnio kako narezane tako i one s kostima, a one pršute u soli nije dirao, a nije ni u restoran provaljivao', rekao nam je Buršić objasnivši kako je lopov zasigurno znao da restoran do sezone ne radi i da tamo, osim kole i po kojeg likera koji bi si mogao popiti, nema ničega za odnijeti.

Cijena pršuta kreće se oko 170 kuna po kilogramu, a u uglavnom su odneseni oni najbolji, no svaki pršut ima i svoje specifičnosti, pa Buršić vjeruje da će se ukradeni primjerci zasigurno lako prepoznati ako se pojave u prodaji.

'Imam puno povjerenje u našu policiju. Dali su si truda i vjerujem da će se počinitelji naći', rekao nam je ovaj poznati istarski pršutar dodavši kako je šteta i veća od stotinu tisuća kuna budući da su, osim istarskih delicija, ukradeni i setovi profesionalnih noževa i stalaka za rezanje istarskog pršuta.