marginalizacija

Ljubić pozvao Hrvatsku da podrži izmjene Izbornog zakona i ravnopravnost u BiH

07.09.2020 u 15:57

Bionic
Reading

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Božo Ljubić zatražio je u ponedjeljak angažiranje Hrvatske i drugih potpisnika Daytona kako bi se Hrvatima omogućio izbor predstavnika u vlasti i upozorio na planove bošnjačkih stranaka da se ovaj narod posve marginalizira u BiH

Reagirajući na istup bošnjačkog političara Reufa Bajrovića na portalu Faktor, kojega se smatra neslužbenim glasilom vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA), da bošnjačka većina treba nametnuti volju Hrvatima i njihovu vodeću stranku izbaciti iz svih struktura nakon izbora 2022., Ljubić je nakon sjednice Glavnoga vijeća HNS-a BiH upozorio kako se radi o kršenju Daytonskog mirovnog sporazuma, na što Hrvati nisu spremni pristati. "Tražimo zauzimanje Republike Hrvatske u prvome redu, ali i ostalih potpisnika Daytona, svjedoka i jamaca da poštuju svoje obveze, kako bi se svakome od triju naroda omogućila puna ustavna konstitutivnost. Mi nismo spremni 2022. godine ići u izborni proces s ovim pravilima i imati ishod koji bi suštinski pretvarao Hrvate u status ispod nacionalne manjine", rekao je Ljubić. Pojasnio je kako su Hrvati u BiH odlučni braniti svoje pravo na BiH te da će u slučaju nepostizanja dogovora o izmjenama Izbornoga zakona zatražiti preustroj zemlje kroz uspostavu vlastite teritorijalne jedinice.

Vodeći politički predstavnici Hrvata i Bošnjaka, lideri HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović potpisali su, uz posredovanja najutjecajnijih stranih diplomata, sredinom lipnja sporazume o provedbi izbora u Mostaru te izmjenama Izbornog zakona. Prema tome dogovoru predviđeno je da do kraja ove godine HDZ BiH i SDA usuglase izmjene Izbornog zakona, a da se kroz parlament one provedu do kraja 2021. godine. Razgovori između dvije stranke međutim nisu niti počeli.

"Mi na koji način ne želimo niti ćemo dočekati izbore 2022. godine s postojećim izbornim pravilima posebice uz ovakav saziv Središnjeg izbornog povjerenstva koja je preuzeto od političkog Sarajeva. Blokiranje ili onemogućavanje izmjena Izbornog zakona temeljem ustava i odluka ustavnoga suda legitimira izravno traženje drugih koncepata ostvarenja nacionalne ravnopravnosti. Jedan od tih koncepata je svakako teritorijalna autonomija", pojasnio je Ljubić.

Po presudi Ustavnoga suda BiH, u predmetu kojega je ranije uputio Ljubić, traži se da se u Predsjedništvu BiH i u Domu naroda zajamči izbor legitimnih predstavnika triju naroda bez preglasavanja brojnijih naroda. Hrvatske stranke okupljene u HNS BiH upozoravaju da je većinskom voljom Bošnjaka i protiv većinske volje Hrvata u Predsjedništvo BiH izabran Željko Komšić, te da se u hrvatskome klubu gornjeg, nacionalno koncipiranog Doma naroda nalaze zastupnici poput Edima Fejzića i Anela Šahinovića koji se predstavljaju Hrvatima. "Ako se Hrvatima onemogućava taj minimum političkog predstavljanja onda temeljem međunarodnog prava i činjenice da su Hrvati potpisnici Washingtonskog i Daytonskog sporazuma imaju pravo tražiti da se poštuje naš doprinos nezavisnosti BiH i njezine obrane", smatra Ljubić. On je najavio kako će Hrvatski narodni sabor BiH uskoro na sve relevantne političke adrese uputiti očitovanje upozoravajući na kršenja prava Hrvata i očekivanja da se promijene odredbe Izbornoga zakona.

Ljubić je na konferenciji za novinare odbacio i tvrdnje da su Hrvatska, Srbija i Crna Gora neprijateljske države Bosni i Hercegovini, što je u svome istupu iznio Bajrović.