preglasavanje hrvata

Ljubić pozdravio angažiranje Hrvatske oko izmjena Izbornog zakona

18.09.2020 u 15:09

Bionic
Reading

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Božo Ljubić pozdravio je inicijativu Hrvatske da kroz razgovore s vodećim predstavnicima triju naroda u BiH pomogne donošenju izmjena Izbornog zakona kako bi se zaustavila praksa preglasavanja Hrvata

“Hrvatska je svjesna činjenice da u Bosni i Hercegovini nema legitimnog državnog stava niti oko jednog važnog unutarnjepolitičkog a kamoli vanjskopolitičkog pitanja i stoga u želji da pomogne treba razgovarati s onima koji legitimno predstavljaju konstitutivne narode”, rekao je Ljubić u petak za lokalne medije.

Pri tome je dodao kako je bilo posve logično pozvati na razgovore srpskoga lidera Milorada Dodika, ali i predstavnike Bošnjaka.

“Vezano za Dodikovu posjetu Zagrebu jasno je komunicirano da je on primarno primljen isključivo kao legitimno izabrani predstavnik srpskog naroda. Nadam se da će se nastaviti razgovori i s legitimnim predstavnicima Bošnjaka”, dodao je čelnik Glavnog vijeća HNS-a BiH.

Upitan o komentaru člana BiH Predsjedništva Željka Komšića, čiji legitimitet osporavaju hrvatske stranke u BiH, da je potrebno ukinuti konstitutivnost i ravnopravnost naroda, Ljubić je pozvao visokog međunarodnog predstavnika Valentina Inzka da konačno zaštiti Daytonski mirovni sporazum, čiji je ustav sastavni dio.

"Oni koji negiraju konstitutivnost naroda, ruše same temelje ustavne strukture Bosne i Hercegovine. Podrivaju Daytonski mirovni sporazum, čime ugrožavaju teško postignuti mir u Bosni i Hercegovini i široj regiji. Obveza je i odgovornost Visokog predstavnika, sukladno aneksu 10 mirovnog sporazuma, barem osuditi takvo protuustavno djelovanje ako već ne želi koristiti 'bonske ovlasti' “, dodao je Ljubić.

On je najavu bošnjačkog lidera Bakira Izetbegovića o uvjetovanju izmjena Izbornog zakona uspostavom Vlade Federacije BiH, o kojima je postigao dogovor sredinom lipnja s vodećim hrvatskim dužnosnikom Draganom Čovićem, u nazočnosti predstavnika SAD-a, Izaslanstva EU, Velike Britanije, OHR-a i OESS-a, ocijenio iznimno rizičnim potezom.

Blokada izmjena Izbornog zakona suprotno odluci Ustavnog suda znači daljnju destabilizaciju, zastoj u socioekonomskom razvoju i put u jednosmjernu slijepu ulicu Bosne i Hercegovine s neizvjesnim ishodom na kraju tog puta”, dodao je. Izetbegović je odbio ovoga tjedna nastaviti razgovore s Čovićem oko izmjena Izbornog zakona, na što se bio obvezao pred pet stranih diplomata. Ljubić je pozvao i europske institucije da reagiraju na neprovođenje mostarskog sporazuma kojim se traži izmjena Izbornog zakona BiH oko načina biranja nacionalnih predstavnika triju naroda u Predsjedništvo BiH i domove naroda parlamenta entiteta Federacije BiH i države BiH.