Ljeto je peka s prijateljima!

Ljeto je peka s prijateljima!

25.07.2011 u 09:00

Bionic
Reading

Ljeto je peka s prijateljima!

Ljeto je i malo ljeto. A malo ljeto je kad prijatelji moraju raditi preko tjedna, jer nisu na godišnjem odmoru, ali se u petak zainate i dođu na more za vikend.
Na malo ljeto. Tako ga zove Sanjin. I puni baterije otokom gotovo svaki vikend. 
Od petka do nedjelje samo more, sunce i spiza. Živit će sto godina ;)!
Baterije napunjene, radni tjedan s'tjeran u kut! Nitko ga se više ne boji!

Prijatelje dočekujemo opremljeni svježom spizom, opaljeni suncem, okupani morem.  Za ručak pripremamo peku od svježih jadranskih liganja, kozica i domaćega povrća.

Nakon ručka i voćnog deserta (ananas/menta) idemo na plažu.
Udaljena, divlja, sunčana i (po)dijeljena s nekim veselim ljudima koji se međusobno polijevaju kanticama morske vode ... sve blješti od ljepote.

za 6 osoba

1 kg ili 1 i 1/2 kg jadranskih liganja
1/2 kg kozica
1 veelika tikvica
4 veća, sočna pomidora
6 krumpira
4 crvena luka
2 poriluka
3 ili 4 glavice češnjaka
stručak mlade mrkve
maslinovo ulje
vino bijelo/crno
sol, papar, peršin


Morate imati vrijedne prijatelje koji će čistiti i sjeckati povrće ...


... sjec, sjec ...


... čist, čist ...


... i konačno; očist i nasjec!


Dok vi čistite ribu odnosno morske plodove ...


... zapravo, mekušce ?! ;) i ...


... maslinovim uljem uljite peku

Namirnice spremne za ...


... filozofiranje, ali i razmještanje po peki/peci ;) ...


... dodavanje začina kako po povrću tako i u ...


... posudicu za mljevene papra


Začine (maslinovo ulje, sol, papar) još jednom dobro promiješati ...


... tik prije pečenja


Uz vino, koje se dolijeva tijekom pečenja, dobro je pripremiti i peršin - za istu rabotu ;)


Ne zaboraviti na salatu od domaće rikole/rige i to one ...


... ljuuteee!!!


I s malo cherrypomidorići ;)


Ta daaaa - (is)pečeno!


Serviranoo!!!


Zlatna, plažna, mladež ;)


Blještavo, zlatno, zvjezdasto ... biće ;)