leonid volkov

Litva krivi Rusiju za napad na Navaljnijeva pomoćnika

13.03.2024 u 13:52

Bionic
Reading

Litva je u srijedu okrivila Moskvu za napad na bliskog suradnika pokojnog ruskog oporbenog političara Alekseja Navaljnija ispred njegova doma u Vilniusu

Predsjednik Gitanas Nauseda rekao je da je napad na Leonida Volkova očito bio isplaniran unaprijed i da je povezan s drugim provokacijama protiv Litve.

Ruskom predsjedniku Vladimiru "Putinu mogu reći samo jedno - nitko te se ovdje ne boji", rekao je.

Litavska protuobavještajna agencija ocijenila je da je napad vjerojatno počinjen kako bi se spriječilo rusku oporbu da utječe na ruske predsjedničke izbore.

Kremlj smatra Navaljnijeve suradnike "najopasnijom oporbenom silom koja može imati stvaran utjecaj na ruske interne procese", po agenciji.

Moskva incident još nije komentirala.

Volkov je također izravno optužio Putina nakon što se u srijedu ujutro vratio kući nakon noći provedene u bolnici. Zadobio je 15 udaraca čekićem. Slomljena mu je ruka i ozlijeđena noga.

"Ovo je očito tipičan kriminalni pozdrav od Putina, od kriminalnog Peterburga", objavio je na Telegramu.

"Nastavit ćemo raditi i nećemo se predati", dodao je.

U intervjuu za Reuters nekoliko sati prije napada počinjenog u utorak navečer, Volkov je rekao da se čelnici Navaljnijeva pokreta u egzilu boje za život.

"Oni znaju da Putin ne samo da ubija ljude u Rusiji, nego i izvan Rusije", rekao je. "Živimo u jako mračnim vremenima."

Litavski ministar vanjskih poslova Gabrielius Landsbergis rekao je da je napad na Volkova šokantan i da počinitelji moraju odgovarati za svoj zločin.

Litavska policija poručila je da napad ne znači da Litva više nije sigurna.

Navaljni je umro prošli mjesec u arktičkom zatvoru. Ruske vlasti objavile su da je umro prirodnom smrću. Njegove pristaše vjeruju da su ga vlasti ubile, što Kremlj niječe.