NOVAC OD AKCIJE ZA NORU

Linićevo ministarstvo našlo nepravilnosti u udruzi Hrabro dijete

04.12.2013 u 13:57

Bionic
Reading

Pomoćnik ministra financija Branko Šegon izjavio je da su nakon financijskog nadzora utvrđene nepravilnosti u udruzi Hrabro dijete

Dobili smo od Ministarstva financija zaključak da se očitujemo oko uplate donatora na račun Radio Psunja. Mi smo to i napravili, rekao je u srijedu tajnik udruge Hrabro dijete Haris Kapetanović.

'Ako je netko činio kaznena djela, neka za njih i odgovara', zaključio je Kapetanović nakon nadzora Ministarstva financija.

O rezultatima nadzora danas je novinare izvijestio pomoćnik ministra financija Branko Šegon kazavši da je proveden proračunski, devizni i djelomično porezni nadzor te su utvrđene dvije vrste nepravilnosti. 'Jednu možemo svrstati u kategoriju manjih nedostataka administrativne naravi, a bilo je i povreda propisa u smislu suštinske naravi, gdje se radilo o određenim zlouporabama koje ukazuju na izvršenje kaznenog djela. O svemu tome ćemo izvijestiti nadležno državno odvjetništvo', rekao je Šegon novinarima ispred Ministarstva financija i najavio da će državnom odvjetništvu sve podatke dostaviti u idućih nekoliko dana.

Nadzor nad udrugom 'Hrabro dijete' iz Slavonskog Broda naložilo je krajem listopada tamošnje općinsko državno odvjetništvo nakon što su roditelji Nore Šitum upozorili da mjesecima bezuspješno pokušavaju od te udruge dobiti odgovor o iznosu novca prikupljenog u humanitarnoj akciji za liječenje njihove kćeri u SAD-u.

Šegon nije htio govoriti o kakvim je zlouporabama riječ, kao ni o kolikom iznosu novca se radi, kazavši kako je na državnom odvjetništvu da to ocijeni i o tome da svoje mišljenje. Nije htio konkretizirati ni o kojim se sudionicima radi, odnosno jesu li nepravilnosti vezane uz djelovanje udruge ili roditelja preminule Nore Šitum.

'Dosta sudionika je bilo i mi ne možemo konkretizirati o kojim se sve sudionicima radi. Međutim, bilo je povreda od strane odgovornih osoba koje su sudjelovale u samom prikupljanju i trošenju novca', rekao je te ponovio kako je na državnome odvjetništvu 'da ono procijeni'.

U akciji je bilo prikupljeno 4,38 milijuna kuna, a sav utrošeni novac bio je za liječenje u inozemstvu, izvjestio je Šegon. 'Troškovi su bili relativno mali i ne možemo reći da je bilo rasipnog i bahatog trošenja', ustvrdio je.

Potvrdio je da dio novca nedostaje, no nije htio govoriti o svoti. 'Mi smatramo da je odvjetništvo ono koje će utvrditi sve relevantne činjenice i svotu novca koji je eventualno upotrijebljen nezakonito', rekao je.

Državno odvjetništvo će ocijeniti je li bilo elemenata kaznenog djela, a ako ono bude smatralo da je potrebno učiniti još neke radnje i provjere, u kontekstu našeg nadzora, ono će nas obavijestiti i mi ćemo postupiti, zaključio je pomoćnik ministra financija.