TAJNA TRŠĆANSKOG RAČUNA

Linić: Neću trošiti vrijeme na optužbe za mito

01.08.2013 u 12:24

Bionic
Reading

Internetski portal Index.hr objavio je svjedočanstvo Mirje Tomas koja tvrdi da kao bivša tajnica Ante Marasa, vlasnika i direktora Jadranskog pomorskog servisa (JPS), ima saznanja da je njen šef podmitio svog prijatelja, aktualnog ministra financija Slavka Linića jer mu je navodno on 2002. godine omogućio da privatizacijom dođe do većinskog vlasništva u navedenoj tvrtki. Linić je napise na Indexu nazvao lažima, optuživši vlasnika tog portala Matiju Babića da ga ucjenjuje

'O čovjeku koji ucjenjuje ministra financija lažima nema potrebe trošiti vrijeme. Prema tome, to je Hrvatska. Čovjek koji vara, ne plaća obaveze, pobija pravne osobe, dozvoljava sebi da ucjenjuje ministra. To je Hrvatska', rekao je Linić uoči današnje sjednice Vlade.

Naime Tomas je za Index kazala da je kao tajnica direktora Marasa u prosincu 2002. godine dobila zadatak da rukom ispisane strane račune banaka, na kojima su umjesto imena bili ispisani brojevi, 'pretipka' u računalo te izlista dokument i obriše ga. Na drugoj stranici kraj brojeva su stajala imena, odnosno oznake čiji su to računi.

'Od mene se tražilo da odvojeno na dva papira otipkam brojeve šest računa, a na drugoj stranici imena. To je valjda napravljeno da se ne bi koristilo kao dokaz. Morala sam i obrisati dokument. Nedostajalo je ime pod brojem pet, a ja znam da je to bio Linićev račun. Namjerno je izostavljeno njegovo ime', rekla je Tomas.

Tvrdi da je, dok je bila tajnica, vodila dnevnik. Od svih uplata koje je registrirala ostala je samo ona iz prosinca 2002. godine, na 27 tisuća dolara, koju je označila 'za Linića'.

Osim uplate na račun za koji se vjeruje da mu je vlasnik Slavko Linić, Tomas je, tvrdi novinar Indexa, pokazala uplatu na inozemni račun bivšem ministru pomorstva u vladi Zlatka Mateše, Željku Lužavcu. Tu su i računi koji, kako navodi Tomas, pripadaju Ivanu Franičiškoviću, Aleksandru Marasu, Anti Marasu i Jasminku Umičeviću. Uplate su bile u visini od najmanje pet tisuća dolara do maksimalnih 27 tisuća dolara. Bilo ih je više, ali Tomas je, kaže, uspjela vidjeti i dokumentirati spomenutih šest.

Od prozvanih, navode gospođe Tomas odbacili su iz Jadranskog pomorskog servisa rekavši da je riječ o pokušajima 'zlonamjernih pojedinca koji iz vlastitih neostvarenih ambicija i interesa opetovano pokušavaju nanijeti štetu ovom Društvu i gospodinu Anti Marasu kao direktoru Društva, iznoseći neistine i pokušavajući stvoriti slučaj iako za to nema osnove'. Naime Mirja Tomas je u sporu sa svojim bivšim poslodavcem, a tuži ga zbog otkaza koji je dobila 2006. zbog odavanja poslovne tajne. Tužbu za izvanredni otkaz je izgubila, no druga - zbog mobbinga - i dalje je otvorena na Županijskom sudu u Zagrebu. Ona je iznijela svoja saznanja i USKOK-u, no iz njega su poručili da ne odgovaraju na upite 'istražuju li nešto ili ne'. Oglušili su se odgovoriti i na pitanja u kojem svojstvu je gospođa Tomas odgovarala na pitanja USKOK-a i što je zapravo s privatizacijskom pričom o JPS-u.

Sporni bankovni račun u Trstu, za koji gospođa tvrdi da bi mogao biti Linićev, i dalje je aktivan. U banci su zbog poslovne tajne odbili otkriti čiji je. Index je pitao ministra Linića je li taj račun njegov, no odgovor još nije stigao.