provedena anketa

Liječnici se izjasnili; žele da Komora preuzme usavršavanje specijalizanata

03.01.2024 u 12:21

Bionic
Reading

Više od dvije trećine liječnika, njih 69 posto, podržava model da Hrvatska liječnička komora (HLK) od Ministarstva zdravstva preuzme upravljanje specijalističkim usavršavanjem liječnika, pokazali su rezultati ankete Komore u kojoj je sudjelovalo više od 3.000 liječnika

Čak tri od četiri liječnika podržava prijedlog Hrvatske liječničke komore za promjenom modela i koncepta specijalističkog usavršavanja (raspisivanje, dodjeljivanje, financiranje, upravljanje i nadzor specijalističkog usavršavanja na nacionalnoj razini, uz unaprjeđenje sustava mentorstva itd.), pokazuju rezultati anketnog istraživanja o zadovoljstvu članova HLK-a provedenoga lani u prosincu.

Liječnici rješenje nagomilanih problema u procesu specijalističkog usavršavanja vide u tzv. slovenskom modelu, tj. u tome da HLK od Ministarstva zdravstva preuzme upravljanje specijalističkim usavršavanjem liječnika, istaknuli su u priopćenju iz HLK te dodali da to podržava više od dvije trećine liječnika.

Podsjetili su da je još Studija hrvatskog liječništva iz 2022. pokazala da manje od trećine specijalizanata stječe primjerene vještine praktičnih postupaka, a tek petina ostvari planirane stručne kompetencije. S druge strane, HLK je, kako su naveli, višekratno dokazala uspješnost u upravljanju javnim ovlastima koje su na Komoru prenesene, a sami korisnici te usluge, tj. članovi su iznimno zadovoljni kvalitetom obavljanja javnih ovlasti jer su izdavanje licenci i vođenje Imenika liječnika ocijenili ocjenom izvrstan (5).

Neovisnu i samostalnu Komoru želi 94 posto liječnika

Čak 94 posto liječnika smatra iznimno važnim da Komora nastavi sa samostalnim i nezavisnim zastupanjem strukovnih interesa, kao i da nastavi samostalno i transparentno upravljati financijama Komore.

A kada je u pitanju zagovaranje konkretnih strukovnih interesa, kažu da liječnici iznimno važnim smatraju aktivnosti Komore usmjerene povećanju koeficijenata, donošenju Zakona o radno-pravnom statusu liječnika, kao i ukidanju 'robovlasničkih ugovora' i tim aktivnostima iskazuju vrlo visok stupanj potpore.

Kako su napomenuli, oko 85 posto liječnika podržava zahtjeve HLK-a i drugih liječničkih organizacija za obvezujuću primjenu vremensko-kadrovskih normativa i za ukidanjem robovlasničkih ugovora, dok 96 posto liječnika daje podršku zahtjevu za donošenjem Zakona o radno-pravnom statusu liječnika s povećanjem osnovice za plaću u odnosu na ostale javne službe.

Istraživanje je obuhvatilo pitanja o različitim područjima rada i aktivnostima Komore pa su tako članovi cjelokupni rad vodstva HLK-a ocijenili školskom ocjenom 4,2, priopćili su iz HLK.