povijesni uspjeh

Revolucionarna operacija: Mladiću na Svetom Duhu rekonstruirali ligamente

06.06.2023 u 18:51

Bionic
Reading

Revolucionarnom operacijom u zagrebačkoj Kliničkoj bolnici 'Sveti Duh', prvi put u ovom dijelu Europe rekonstruirani su ligamenti oba koljena pacijentu koji je nakon teške prometne nesreće i iščašenja oba koljenska zgloba prebačen iz KBC-a Split u Zagreb

'Sigurno osjetim da ide na bolje. Petak je bio malo bolan, prespavao sam ga dosta, ali nakon toga – možda su dva dana prošla, ozljeda se više uopće ne osjeti.Prije ove operacije je 20 stupnjeva bilo što sam mogao saviti koljeno. Više od toga je bila grozna bol i nije se moglo', rekao je za RTL Danas Kristian Jadrijević-Cvrlje pacijent kojemu su na Svetom Duhu prof.dr.sc. Saša Janković, pročelnik Zavoda za ortopediju i traumatologiju Kliničke bolnice 'Sveti Duh' i doc.dr.sc. Goran Vrgoč revolucionarnom operacijom, prvi put u ovom dijelu Europe rekonstruirali ligamente oba koljena. I to minimalno invazivnom kirurškom metodom!

Riječ je o operaciji koju, u ovom dijelu Europe, može izvesti jedino tim zavoda za ortopediju i traumatologiju KB 'Sveti Duh'.

Pacijent je nakon teške prometne nesreće iz KBC-a Firule u Splitu prebačen na Kliniku za kirurgiju Zavoda za ortopediju i traumatologiju KB 'Sveti Duh'. Tu mu je tim od osam stručnjaka spasio funkcionalnost koljena.

Prema riječima operatera, prof.dr.sc. Saše Jankovića i doc.dr.sc. Gorana Vrgoča, u slučaju mladog pacijenta, obavljen je iznimno zahtjevan zadatak, jako rijetka i najteža opisana ozljeda koljenskog zgloba, odnosno dvosatni operativni zahvat kompletne rekonstrukcije 4 ligamenta desnog koljena.

'Čisto da vam predočim – kada se ozlijedi jedno koljeno – stopa takvih ozljeda u svijetu je 0,02% kada se ozljede dva koljena bilateralno – to su ekstremno ekstremno rijetke ozljede', rekao je za RTL Danas Goran Vrgoč, specijalist ortopedije i traumatologije u KB Sveti Duh.

Prof.dr.sc. Saša Janković rekao je kako je zahvaljujući ovoj operaciji pacijentu omogućena stabilnost koljenskog zgloba te mogućnost oporavka nakon teške ozljede.

Doc.dr.sc. Gorana Vrgoča najavio je da će za dva mjeseca isti tim operirati i lijevo koljeno.