izrael

Lieberman ne želi podržati ni Netanyahua niti Gantza

20.11.2019 u 14:36

Bionic
Reading

Avigdor Lieberman, na čelu neopredijeljene stranke čija bi podrška mogla biti ključna za sastavljanje vladajuće koalicije u Izraelu, rekao je u srijedu da neće podržati ni Benjamina Netanyahua niti njegovog protivnika Bennyja Gantza u formiranju vlade

'Kako sada stvari stoje na putu smo prema novim izborima', rekao je Lieberman, šef stranke Israel Beinteinu, na konferenciji za novinare u Jeruzalemu dok Bennyju Gantzu preostaje sam nekoliko sati za formiranje vlade.

Parlamentarni izbori u rujnu nisu uspjeli jasno razdvojiti dosadašnjeg premijera Netanyahua i oporbenog čelnika Gantza, koji zajedno sa svojim saveznicima nisu dobili potrebnu podršku u traženju parlamentarne većine.

Predsjednik Reuven Rivlin je na početku mandat za formiranje vlade dao Benjaminu Netanyahuu koji je na vlasti od 2009.

Ali Netanyahu nije uspio skupiti dovoljno glasova (61) u parlamentu, a zatim se predsjednik okrenuo Bennyju Gantzu koji do srijede u ponoć treba sastaviti koalicijsku vladu.

No Lieberman je rekao da ne pristaje na manjinsku vladu i zamjera Netanyahuu što nije odustao od svojih saveznika iz ultra ortodoksnih židovskih stranka u formiranju koalicije.

'Učinio sam sve što je u mojoj moći za postizanje vlade nacionalnog jedinstva. Ako nas vučete prema izborima, to će biti zbog nedostatnog vodstva', poručio je Netanyahuu i Gantzu.