novinari pod vatrom

Libanonski reporter za tportal: Izraelci su nas namjerno ciljali

15.11.2023 u 11:59

Bionic
Reading

Grupa libanonskih novinara, koja je u utorak u pratnji vojske i snaga Ujedinjenih naroda u toj državi organizirano posjetila jug zemlje kako bi izvijestila o razaranjima nastalima u sporadičnoj izmjeni vatre između propalestinskog Hezbolaha s jedne i izraelskih snaga s druge strane, našla se pod vatrom - kako eksplicitno tvrde, Izraelci su ih namjerno ciljali. Tportal je razgovarao s jednim od njih, a zove se Nakhle Odaime i dugogodišnji je reporter velike nacionalne televizijske kuće MTV Lebanon

Incident se dogodio ovog ponedjeljka u mjestu Yaroun i o njemu su izvijestili regionalni mediji, potvrdivši da je pritom ranjena jedna osoba. Scene su izgledale dramatično, a upravo naš sugovornik Odaime u to vrijeme bio je u prijenosu uživo i zabilježio kako rakete gađaju skupinu novinara.

'Da, to je nesumnjivo bio namjerni i ciljani napad upravo na nas. Šokantno je to da izraelske snage targetiraju čak i medije, očito ne želeći da javnost dozna potpunu istinu o ovom sukobu, jer njihovo izvještavanje promatraju kao još jednu frontu ovog sukoba', tvrdi ovaj novinar koji je tportalu ustupio videozapis tog trenutka i fotografije posljedica napada.

Izvor: Društvene mreže / Autor: MTV Lebanon

Agencija AFP zatražila je od izraelske vojske objašnjenje i komentar ovog napada, no nije dobila nikakav odgovor.

Napad na libanonskog novinara Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MTV Lebanon

Mjesto Yaroun nalazi se uz libanonsko-izraelsku granicu i ondje se posljednjih pet tjedana odvijaju sporadični sukobi izraelske vojske s Hezbolahom, utjecajnom organizacijom koja podržava Palestince i navodno je pod snažnim utjecajem Irana. Zbog brojnih sukoba područje je uglavnom evakuirano, libanonska vojska ga je zatvorila, ali ondje se mogu pronaći pripadnici Hezbolaha koji lansiraju projektile na Izrael - koji im se te pozicije nalazi na dlanu - a onda Izraelci snažno uzvraćaju.

No napad na novinare, barem po njihovim tvrdnjama, bio je vrlo ciljan i vrlo precizan: bili su jasno označeni, nenaoružani i u pratnji pripadnika UNIFIL-a, kako se nazivaju snage Ujedinjenih naroda u Libanonu. Sve to jasno moglo se vidjeti iz izraelskih dronova koji konstantno nadlijeću to područje i po svemu sudeći su navodili rakete.

Obje su, s vremenskim razmakom, pale tek nekoliko metara od skupine novinara. Ozlijeđen je reporter Al Jazeere, većini su oštećen i automobili.

  • +8
Razrušena Gaza Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

'Ovo je bio prvi ulazak medija u zonu koja je zatvorena još od početka sukoba u Izraelu i Palestini, sve je dogovoreno sa snagama UN-a. Odlučili smo sve prenositi uživo i u roku od pet minuta, kad smo počeli snimati devastaciju na zgradama i kućama, stigao je prvi projektil koji nam je jasno dao do znanja da ne smijemo naprijed. Mislili smo da će sve ipak stati na tome, no nakon tri minute stigla je iduća raketa', opisuje reporter Odaime za tportal što se zapravo dogodilo u Yarounu.

Od početka sukoba na Bliskom istoku, po službenim podacima, ubijeno je najmanje 40 novinara: 35 Palestinaca, četiri Izraelca i Libanonac.