FILOZOF IZVIJESTIO HOLLANDEA

Levy: Milijun potpisa za BiH u Eurpskoj uniji

28.06.2014 u 14:41

Bionic
Reading

Francuski filozof Bernard-Henri Levy, poznat po dugogodišnjem i odlučnom zalaganju za Bosnu i Hercegovinu, najavio je u subotu u Sarajevu, na dan obilježavanja 100 godina od Sarajevskog atentata, akciju kojom želi prikupiti milijun potpisa za peticiju čiji je cilj odmah osigurati pokretanje pregovora o članstvu BiH u Europskoj uniji, istodobno potvrdivši spremnost vlade Francuske da tu zamisao u cijelosti podupre

Peticija pod naslovom 'Milijun potpisa za ulazak Bosne i Hercegovine u Europsku uniju' bit će dostupna za potpisivanje na mrežnim stranicama, a ima za cilj vratiti tu zemlju u EU gdje i pripada, kazao je Levy ističući kako ne očekuje brz proces učlanjenja BiH u EU, no status kandidata mora joj se osigurati odmah jer je to najmanje što za BiH može biti učinjeno.

'Potpisnici peticije traže da preduvjeti (za pregovore) budu uključeni u samu kandidaturu', kazao je Levy aludirajući na činjenicu da BiH godinama nije bila u stanju postići rješenje za probleme poput diskriminacije pripadnika nacionalnih manjina u izbornom procesu.

To je i razlog zbog kojega je BiH jedina država zapadnog Balkana koja nema nikakve ugovorne odnose s EU jer na snagu nije stupio čak ni sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU, potpisan još 2008. godine

Levy je kazao kako je o svojoj inicijativi izvijestio i francuskog predsjednika Francoisea Hollandea.

'Francuska diplomacija neće biti neprijateljski nastrojena prema toj peticiji', kazao je Levy pojašnjavajući kako je inicijativu pismeno već podupro francuski ministar vanjskih poslova Laurant Fabius. To je, kako tvrdi Levy, 'evolucija francuskog stajališta'.

Levy je konstatirao kako je BiH zapravo zatočenik nepravednih odredbi Daytonskog sporazuma kojega je opet kreirala međunarodna zajednica, odnosno SAD i najvažnije europske države.

'Europi se obraćamo sa zahtjevom da ispuni svoj dug prema BiH', kazao je francuski filozof pojašnjavajući kako inicijativu pokreće zajedno s prijateljima poput Jilesa Herzoga, Florance Hartmann i redatelja Danisa Tanovića. Pismom potpore već ju je podupro hrvatski književnik Predrag Matvejević.

Oskarovac Tanović kazao je kako bi ovo doista mogao biti povijesni dan za BiH.

'Vrijeme je otrgnuti budućnost BiH iz ruku dosadnih birokrata i političara bez ideja', kazao je Tanović dodajući kako je BiH Europa te je vrijeme da oni koji su BiH navukli 'luđačku košulju zvanu Dayton' sada shvate da 'pristupnicu ne može potpisati netko kome su ruke vezane'.

'Pozivamo sve prijatelje BiH građane EU da utječu na svoje političare i diplomate da BiH nađe svoje ravnopravno mjesto u velikoj obitelji europskih naroda', kazao je Tanović.