kasni gradnja

Legendarni Benkovački sajam u problemima: Radovi poskupjeli, evo kad bi mogao proraditi

10.08.2022 u 22:06

Bionic
Reading

Nadaleko čuveni Benkovački sajam na svoju staru lokaciju ipak se neće vratiti do konca ove godine, a ako stvari opet ne izmaknu kontroli to bi se moglo dogoditi tek u prvoj polovici iduće. Naime, Grad Benkovac, nakon što se raskinuo ugovor sa zadarskim Lavčevićem, raspisao je novi natječaj za posao kojeg je trebala obaviti spomenuta tvrtka. U odnosu na nešto više od godinu dana procijenjena vrijednost radova poskupjela je za gotovo 50 posto

Podsjetimo, riječ je prvoj fazi projekta, podijeljenoj u četiri grupe, vrijednoj 27 milijuna kuna, od čega iz EU fondova stiže 85 posto dok je iz lokalnog proračuna predviđeno preostalih 15 posto. Prošloga ljeta Benkovac je odabrao izvođače radova za poslove procijenjene nabavne vrijednosti 16,76 milijuna kuna. Lavčević je dobio posao izgradnje komunalne infrastrukture za 5,9 milijuna kuna (bez PDV-a) i aukcijske dvorane za 8,8 milijuna kuna također bez PDV-a. Manji dio posla na gradnji objekta za kontrolu izlaza i ulaza (1,84 milijuna kuna) te objekta za izolaciju bolesnih životinja (milijun kuna) dobila je tvrtka Reliance iz Splita. Sajam se sa svoje uobičajene lokacije koncem prošle godine izmjestio kako bi se moglo započeti s radovima.

Benkovački sajam kako bi trebao izgledati u bubućnosti Izvor: Promo fotografije / Autor: Grad Benkovac/Dinko Peračić

Međutim, došlo je do problema s Lavčevićem, koji je, kako je rekao benkovački gradonačelnik Tomislav Bulić za Zadarski.hr početkom lipnja, odustao od posla zbog svih devijacija na tržištu pa se nije mogao naći niti u 30 postotnom povećanju cijene. Dodao je tada da smatra da se sufinanciranje iz EU fondova neće ugroziti nastalim problemima te da će oni kao grad povećati svoj udio u financijskom dijelu ako bude trebalo. Tijekom srpnja Grad je nacrt Dokumentacije o nabavi stavio na prethodno savjetovanje sa zainteresiranim gospodarskim subjektima, a nakon što je zaprimio njihove primjedbe i prijedloge stavio je izmijenjeni nacrt u ponovno savjetovanje.

  • +2
Benkovački sajam Izvor: Cropix / Autor: Jure Miskovic / CROPIX

Zbog svega Grad Benkovac je jučer raspisao novi natječaj koji traje devet radnih dana, do 22.kolovoza. I dok je za četiri grupe prošloga ljeta procijenjena nabavna vrijednost iznosila 16,76 milijuna kuna (bez PDV-a) sada samo za građenje komunalne infrastrukture (11,9 milijuna kuna) i aukcijsku dvoranu (12,1 milijuna kuna) iznosi u ukupno 24,6 milijuna kuna (bez PDV-a) što je gotovo 50 postotno poskupljenje u odnosu na prvotno planirano. Predviđeni rok izgradnje infrastrukture je sedam mjeseci, a dvorane devet mjeseci od uvođenja u početak radova.