RUBALA I EKIPA

Lažne invalidnine: Od 69 optuženih, 59 se nagodilo

24.01.2013 u 22:05

Bionic
Reading

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod presjedanjem suca Željka Horvatovića potvrdilo je USKOK-ovu optužnicu protiv dr. Nevije Buković i još devet osoba optuženih za udruživanje radi počinjenja djela, primanje i davanje mita, zloporabe položaja i ovlasti, piše Večernji list

Riječ je o 'ostatku' optužnice koju je USKOK u lipnju lani podigao protiv 69 osoba, predvođenih dr. Dragom Rubalom, a sukus cijele priče bila je optužba da su Rubala i još nekoliko liječnika uzimali novac kako bi raznim ljudima ishodili lažne invalidske mirovine.

Prema optužnici, spomenuta 'usluga' naplaćivala se između 1000 i 7500 eura, taj se novac dijelio između Rubale i liječnika, a kakav je bio modus operandi, istražitelji su doznali nakon višemjesečnog tajnog praćenja i prisluškivanja.

Osim Rubale i liječnika, bili su optuženi i korisnici usluga, a u međuvremenu se većina optuženika, uključujući i Rubalu, nagodila s USKOK-om. Priznali su krivnju u zamjenu za manju kaznu, pa je od prvotno optuženih 69 na optuženičkoj klupi na kraju ostalo njih 10. Izrečene su im što zatvorske, što uvjetne kazne, a dio je osuđen i radom za opće dobro, a svi su morali vratiti protupravno stečenu imovinsku korist.

Rubala je osuđen na dvije godine zatvora, mora vratiti 75.000 eura te mu je oduzet stan u centru Zagreba vrijedan 1,6 milijuna kuna.

Što se pak tiče Buković, osim što je optužena da je bila dio dobro organizirane grupe, koja se bavila sređivanjem lažnih mirovina, u nekoliko točaka optužnice tereti ju se i da je dobila novac za posao koji je odradila unutar te grupe. Ona je u obrani negirala sve za što je se tereti, piše Včernji list.