MANIPULACIJE U ETERU

Lažiranje radijskih emisija ide u ruke DORH-a

27.02.2013 u 18:35

Bionic
Reading

Ivana Lekšić, radijska novinarka iz Bjelovara koja je javno ukazala na lažiranje radijskih emisija kako bi se na osnovi njih izvukao novac iz Fonda za pluralizam koji dijeli Vijeće za elektroničke medije (VEM), bila je danas u prostorijama VEM-a na sastanku gdje je govorila o svojim saznanjima o fingiranju emisija i lažiranju očevidnika

Emisije su radijske postaje, poput onih o nacionalnim manjinama, ravnopravnosti spolova, podsjetimo, VEM-u prijavljivale u svojoj shemi, za njih se dobivao novac, ali se one nikad nisu pustile u eter.

Pri tome su nakladnici bili VEM-u dužni dostaviti, na kraju godine, svega dvije snimljene emisije (trebali su ih emitirati nekoliko desetaka) koje bi se snimile u studiju, ali se nikad ne bi emitirale.

Tijekom sastanka utvrđeno je da se radi o postajama GRČ iz Čakovca, BBR-u iz Bjelovara, Super radiju i Radio Tereziji iz Čazme.

'Mogu reći da sam zadovoljna nakon današnjeg sastanka jer se priča otvorila i VEM je pokazao želju da stvari istjera na čistac', kazala nam je Lekšić.

U 'Dnevniku 3' HTV-a, emitiranom u subotu, Zdenko Ljevak, predsjednik VEM-a, izjavio je kako nema saznanja o tome da je bilo lažiranja emisija, o čemu je tportal.hr objavio tekst u subotu ujutro, ali čini se da je u svega tri dana na adresu VEM-a stiglo nekoliko prijava.

Zaprimljene su, doznajemo, tako tri dojave kako su se iste stvari radile na Dubrovačkoj televiziji, Soundset radiju iz Požege i jednoj radio postaji s područja Novske

Zbog svega je VEM od nakladnika, koje je prozvala Lekšić, zatražio da mu dostavi emisije financirane iz Fonda za pluralizam, a neslužbeno se doznaje da će se poseban nadzor provesti nad postajama na koje su stigle anonimne pritužbe.

Što će nadzor pokazati, tek će se vidjeti, ali je teško za očekivati da će svi imati sve emisije budući da ih prema Zakonu nisu dužni čuvati dulje od 90 dana, a lažiranje se prema navodima događalo u periodu od 2009. do kraja 2011. godine.

Neslužbeno se doznaje da bi cijela priča trebala biti proslijeđena DORH-u na daljnje postupanje budući da VEM nije nadležan za utvrđivanje počinjenja kaznenog djela.

O današnjem sastanku iz VEM-a su se oglasili tek kratkim priopćenjem u kojem su, između ostalog, pozvali sve one koji imaju saznanja o protuzakonitim radnjama da izvijeste Vijeće.