KREMALJSKI STAVOVI

Lavrov: Znam da je Americi bolno shvatiti da više ne dominira svijetom

02.10.2015 u 21:23

Bionic
Reading

'Ruski zračni napadi u Siriji isključivo su koncentrirani na područja koja su zasad u rukama tzv. Islamske države. Kremlj neće udariti na ISIL u Iraku jer službeni Bagdad to još nije tražio od nas, a naša vojna intervencija nije pokušaj Moskve da skrenemo pozornost sa sukoba u Ukrajini', izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u sinoćnjem intervjuu za venecuelansku državnu televiziju

Šef ruske diplomacije u razgovoru je naglasio da Slobodnu sirijsku vojsku ne smatra terorističkom organizacijom, već da ona treba biti dio političkog procesa, kao pojedine naoružane skupine koje čine sirijsku domoljubnu oporbu, ali istovremeno odbacivši kao apsurdnu tvrdnju da je za pobjedu nad ISIL-om ključno zbaciti sirijskog predsjednika Bashara al-Assada s vlasti.

'Ne možemo zaboraviti na politički proces, ali istovremeno ne možemo uvjetovati borbu protiv ISIL-a promjenom političkog sustava u Siriji. Vjerujemo da, prije svega, prioritet mora biti borba protiv terorizma, a paralelno s time mogu se poduzeti određeni politički potezi', izjavio je Lavrov

Ministar Lavrov dotaknuo se i ruske intervencije na položaje Islamske države u Iraku te je kazao kako u ovom trenutku Rusija ne planira takve akcije jer, kako navodi, nisu dobili poziv iračke vlade, priznavši pritom da Moskva naoružava kurdske borce u borbi protiv ISIL-a putem iračke vlade.

Podsjetimo, jučer je irački premijer Haider al-Abadi izjavio da bi objeručke prihvatio ruske zračne napade na položaje ISIL-a jer je, prema njegovom mišljenju, borba Zapadne koalicije na čelu s Sjedinjenim Državama protiv terorista - neučinkovita.

Prvi čovjek ruske diplomacije u razgovoru je također naglasio da Rusija ne može biti dio američke koalicije protiv islamske države zato što spomenuta koalicija zaobilazi međunarodne zakone

'Već više od godinu dana koalicija bombardira Siriju bez suglasnosti sirijske vlade, bez zelenog svjetla Vijeća sigurnosti, a pritom nikoga nije pitala može li pokrenuti akciju. Doista smo zainteresirani za suradnju s koalicijom u borbi protiv terorizma, ali ne možemo biti dio koalicije koja djeluje bez mandata Vijeća sigurnosti i bez zahtjeva zemlje na čijem teritoriju borbeno djeluje', kazao je Lavrov dodavši da međunarodno pravo dopušta vojnu akciju u inozemstvu samo ako je odobri Vijeće sigurnosti kao čin samoobrane ili na poseban zahtjev vodstva zemlje.

Lavrov se dotakao i globalnih gospodarskih prilika, kazavši da je jednopolarni svjetski poredak prestao postojati te da su novi centri moći i gospodarskog rasta u nastajanju u Aziji i Latinskoj Americi. 'Stare navike teško umiru. Rastanak s osjećajem da globalno dominiraš nije lak i taj proces će biti dug i bolan, ali siguran sam da ćemo u duljem periodu pred nama uspjeti dogovoriti potrebu da se redistribuira naša odgovornost od rješavanja sukoba prema gospodarstvu, financijama i trgovini', zaključio je Lavrov u razgovoru za venecuelansku državnu televiziju.