u jeku invazije na ukrajinu

Lavrov dao intervju za beogradske medije: Srbi i Rusi bratski narodi koje povezuju i zajednička povijest i pobjede u borbi protiv neprijatelja

28.03.2022 u 13:44

Bionic
Reading

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov dao je intervju za srpske medije u kojem je između ostaloga kazao da bi pregovori Rusije s Ukrajinom mogli biti održani i u Beogradu. Pored Istanbula, u kojem je već dogovoren sastanak, spremni su razmotriti druge lokacije za pregovore, uključujući Beograd, kazao je Lavrov

'Beograd sa svojim statusom, kao grad i točka gledišta, u potpunosti odgovara mjestu za bilo kakve pregovore na svim razinama', rekao je Lavrov, piše Tanjug.

Ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov kazao je, govoreći o situaciju na Kosovu, da Priština dajući podršku Ukrajini želi samo iskoristiti situaciju da bi ostvarila priznanje svoje, kako je istakao, kvazinezavisnosti. Lavrov je u razgovoru sa srpskim medijima naglasio da je stav Rusije poznat i nepromijenjen.

Lavrov je za srpske medije izjavio i da zapadne zemlje bez stida mijenjaju činjenice i iskrivljuju realnu sliku kada iznose svoje stavove i zahtjeve i misle da im je sve dozvoljeno, a da o tome svjedoči i NATO-vo bombardiranje SR Jugoslavije 1999. godine.

Lavrov je kazao da se primjećuje pritisak koji se vrši na balkanske zemlje i Srbiju da se priključe sankcijama Ruskoj Federaciji i ocjenjuje da je cilj tih sankcija da se 'Rusija obuzda na strateškom planu'.

Ministar vanjskih poslova Rusije kazao je i da će odgovoriti na odluke koje donosi Srbija i njeno rukovodstvo vezane za uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji, kao i da Rusija duboko poštuje srpski narod i njegovu privrženost svojim tradicijama i prijateljima.

Lavrov je u online intervjuu kazao da su Srbi i Rusi bratski narodi koje povezuje i zajednička povijest, kao i pobjede u borbi protiv zajedničkih neprijatelja. Kazao je i da ruski predsjednik Vladimir Putin nikada nije odbijao susret s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, ali da bi taj susret trebao biti dobro pripremljen. Smatra da bi bilo kontraproduktivno samo se sastati i razgovarati.

Glasine o lošem zdravlju Vladimira Putina i o navodnom nestanku ministra obrane Sergeja Šojgua nazvao je glupostima koje šire ukrajinske službe.

'To su gluposti koje šire specijalne službe Ukrajine, ali i neoliberali iz Rusije koji se nalaze u inozemstvu i kojima daju papire s uputama što trebaju govoriti toga dana', rekao je Lavrov.