sjajan početak

Latvijski parlament legalizirao istospolna partnerstva

09.11.2023 u 18:00

Bionic
Reading

Latvijski parlament u četvrtak je odlučio da se istospolnim parovima dopusti registracija partnerstva omogućujući da ona budu zakonski priznata, no i dalje imaju manja prava od bračnih parova

Homoseksualnost ostaje tema koja izaziva podjele u Latviji, čiji su zakonodavci 2005. godine promijenili ustav kako bi definirali brak kao zajednicu dopuštenu samo između muškarca i žene.

Novi zakon, koji bi trebao stupiti na snagu sredinom sljedeće godine, omogućuje istospolnim parovima registraciju partnerstva kod javnog bilježnika. Partnerima u takvoj vezi omogućuje prava na posjete u bolnici i neke porezne i socijalne olakšice.

No Kaspars Zalitis, aktivist za prava homoseksualaca, skrenuo je pažnju na to da istospolni parovi i dalje neće moći posvajati djecu i da će se suočavati s problemima nasljeđivanja. "Ovo je sjajan početak... Latvija nije jedna od šest zemalja u Europskoj uniji koje ne priznaju istospolne parove", rekao je za Reuters.

Latvijski parlament izabrao je predsjednika Edgarsa Rinkevicsa za prvog otvoreno homoseksualnog čelnika države u Europskoj uniji u svibnju, unatoč tome što je 45 posto Latvijaca odgovorilo u anketi Eurobarometra 2019. da bi im bilo neugodno imati homoseksualca ili biseksualca na visokom položaju.

Anketa iz 2019. pokazala je da 54 posto Latvijaca smatra da nije ugodno imati kolegu homoseksualca ili biseksualca, dok prema anketi Globseca iz 2023. samo 40 posto Latvijaca podržava legalizaciju istospolnih prava kao što je brak.

Ministrica pravosuđa Inese Libina-Egnere rekla je da parlament ne namjerava partnerima u građanskim zajednicama omogućiti slična prava kao bračnim parovima. "Priznajemo da imamo obitelji koje nisu u braku i ovo je način na koji mogu registrirati svoju vezu", rekla je za Reuters. "Politička volja je imati stvarno specifičnu vrstu registriranog partnerstva".

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Najviši latvijski sud presudio je 2020. da zemlja mora priznati nevjenčane obitelji, a 46 istospolnih parova uspješno je podnijelo zahtjev sudovima da ih se prizna kao obiteljske zajednice, objavila je javna televizija LSM.

Latvijski susjed Estonija u lipnju je ozakonila istospolne brakove.