TAJNI POKUSNI PROGRAM

Lansirana eksperimentalna vojna letjelica

12.12.2012 u 07:50

Bionic
Reading

Raketa Atlas 5 s malim robotskim svemirskim shuttleom lansirana je u utorak iz Cape Canaverala na Floridi na svoj treći let u sklopu tajnog vojnog pokusnog programa

Šezdeset metara dugačka raketa s višekratno upotrebljivom bespilotnom eksperimentalnim vojnom svemirskom letjelicom X-37B lansirana je u 13.03 sati po lokalnom vremenu.

Ta letjelica, jedna od dvije kojima upravljaju američke zračne snage, provela je 224 dana kružeći oko Zemlje tijekom svoje prve misije 2010. Sestrinske latjelica, koja je bila lansirana prošle godine, provela je u svemiru 469 dana i tako završila drugi pokusni let.

Vojska ne navodi koliko će dugo trajati treća misija X-37B niti što će letjelica raditi u orbiti.

"Program je i dalje usredotočen na testiranje sposobnosti letjelice i dokazivanje koristi i isplativosti svemirske letjelice koja se može višekratno upotrijebiti", napisala je glasnogovornica američkih zračnih snaga Tracy Bunko u mailu poslanom Reutersu.

Letjelice, koje proizvodi Boeing, su oko jedne četvrtine veličine NASA-inog suttlea i koriste solarne panele za proizvodnju energije, a ne ćelije s kemijskim gorivom koje ograničavaju vrijeme svemirskih shuttleova u orbiti.