nakon velikog požara

Kvaliteta zraka se popravlja: Škole u Osijeku i okolici u utorak nastavljaju s radom

09.10.2023 u 13:24

Bionic
Reading

Sve škole u Osijeku i okolnim mjestima, u kojima je u ponedjeljak zbog preventivnih razloga odgođena nastava, nastavit će u utorak normalno raditi jer je kvaliteta zraka puno bolja nego prethodnih dana, izvijestio je osječki Stožer Civilne zaštite

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Miranda Glavaš-Kul rekla je na konferenciji za novinare kako je izdimljavanje s požarišta u tvrtki za preradu plastike Drava International izrazito maleno pa očekuje da će do kraja dana biti potpuno zaustavljeno.

"S obzirom da je kvaliteta zraka znatno bolja, smatramo da učenici mogu krenuti na nastavu", poručila je. Načelnik osječkog Stožera dogradonačelnik Dragan Vulin potvrdio je da će od utorka sve osječke osnovne škole normalno raditi, kao i dječji vrtići. Napominje kako je izdimljavanje na požarištu svedeno na minimum pa vjeruje da će do kraja dana biti potpuno sanirano.

  • +2
Konferencija o stanju na požarištu Drava International Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorović

"Praćenjem kvalitete zraka vidljivo je da su koncentracije svih plinova i spojeva u izrazitom padu pa smatramo da više nema ugroze", pojasnio je Vulin. Stalno se prati i kvaliteta vode za piće, a od izbijanja požara nisu zabilježene povećane koncentracije bilo kakvih tvari koje bi mogle ugroziti zdravlje i sigurnost građana. Drastičan pad koncentracije spojeva kao što su formaldehid, benzen, etilbenzen... Ravnateljica županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Nataša Turić istaknula je kako su jučer zaprimili rezultate analize koncentracije štetnih spojeva u zraku, iz kojih je vidljivo da tijekom proteklih par dana dolazi do drastičnog pada svih detektiranih spojeva.

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorović

Radi se o spojevima kao što su formaldehid, benzen, etilbenzen, toluen, stiren, fenol i dioksini. Koncentracije svih spojeva padaju i sada  su izrazito niske, kaže Turić. No, i dalje vrijede preporuke Zavoda da se što više boravi u zatvorenim prostorima dok traje izdimljavanje, za koje vjeruje da će se uskoro smanjiti. Zapovjednik osječke Javne vatrogasne postrojbe Goran Ivković rekao je kako je policija izuzela dio tragova s požarišta i dopustila nanošenje zemlje na dio požarišta koji se dosta izdimljavao, a vatrogasci ga nisu mogli dohvatiti opremom za gašenje.

  • +24
Požar u Osijeku, Drava International Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

"Ovo je prvi dan da na požarištu možemo normalno disati bez zaštitnih maski. Mehanizacija još uvijek nanosi zemlju, preostalo nam je još oko tisuću četvornih metara u središtu požara", istaknuo je Ivković. U srijedu bi na požarište trebali doći vještaci iz forenzičkog centra "Ivan Vučetić", koji će izuzeti tragove i dokaze te ih poslati na vještačenje, pa očekuje da će vatrogasci sutra završiti gašenje.